05.02.2009. / 07:24

Autor: Hina

Gaza nakon izraelske ofenzive treba ukloniti 600.000 tona otpada

Prema prvim procjenama, više od 14.000 kuća, 68 javnih zgrada i 31 zgrada nevladnih organizacija potpuno je ili djelomično uništena, stoji u priopćenju UN-ova programa za razvoj

Nedavna izraelska ofenziva u Pojasu Gaze završila je uništenjem velikog broja kuća i zgrada, nakon čega je ostalo oko 600.000 tona raznog otpada, ocijenila je u srijedu UN-ova agencija.

Prema prvim procjenama, više od 14.000 kuća, 68 javnih zgrada i 31 zgrada nevladnih organizacija potpuno je ili djelomično uništena, stoji u priopćenju UN-ova programa za razvoj.

"Kao posljedica borbi i bombardiranja, ostalo je oko 600.000 tona raznog otpada, među kojim i betonskog, a trebat će ga što prije ukloniti. To nam je apsolutni prioritet", rekao je Jens Toyberg-Fandzen koji vodi UN-ovu agenciju na palestinskim teritorijima.

"Među otpadom ima puno toksičnih i opasnih materijala, a možda i eksplozivnih naprava koje nisu eksplodirale. Sve treba hitno ukloniti kako bi se zaštitili životi Palestinaca u Pojasu Gaze. Na taj će im se način što prije omogućiti i pristup mjestima u kojima će moći dobiti humanitarnu i socijalnu pomoć", rekao je.

U UN-ovoj agenciji nadaju se da će prikupiti oko 25 milijuna dolara za uklanjanje otpada, rušenje oštećenih zgrada, raščišćavanje terena i deaktiviranja neeksplodiranih bomba.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika