05.02.2009. / 08:21

 

Slovenci pred bankarskim kolapsom kakav je pokosio Hrvatsku krajem 90-ih

Slovenski ekonomist Jože P. Damjan ocijenio je da je stanje slovenskog bankarstva, posebice onog dijela koje je u većinskom državnom vlasništvu, kao što su Nova Ljubljanska banka i Nova kreditna banka Maribor, prilično loše

Zbog velikih kredita koje su davale velikim poduzećima i menadžerima, slovenske banke našle su se u problemima, a predviđa se da će ih država najvjerojatnije morati nacionalizirati, piše Večernji list.

Slovenski ekonomist Jože P. Damjan ocijenio je da je stanje slovenskog bankarstva, posebice onog dijela koje je u većinskom državnom vlasništvu, kao što su Nova Ljubljanska banka i Nova kreditna banka Maribor, prilično loše.

Slovenska javna televizija navodi da su slovenske banke takve kredite davale i koparskom holdingu Istrabenz, čiji prvi čovjek Igor Bavčar navodno sada obilaze banke i traži spas za svoje investicije, kao i prvi čovjek Merkura Bine Kordež.

"Takve bi kredite državnih banaka trebala preuzeti slovenska država. Banke treba podržaviti, njihov menadžment koji je slabe kredite odobravao treba potjerati i nakon sanacije banaka, nakon godinu-dvije, ponovno ih privatizirati", pojasnio je Damjan.

Prema njegovom mišljenju, država bi se za tu operaciju trebala zadužiti i dug vratiti prodajom tih banaka nakon što se osposobe za normalan rad. (K.Z.)

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika