05.02.2009. / 09:39

 

'Istočni' odgovor na NATO: Rusija sa šest država SSSR-a osniva vojsku

Na moskovskom sastanku predsjednici ovih država dogovorili su da će 'zajedničke oružane snage' biti stacionirane u Rusiji. Analitičari ovaj potez Kremlja deklariraju kao jedan od prvih konkretnijih reakcija na širenje NATO saveza prema istoku Europe.

Moskovski sastanak Dmitrija Medvedeva sa predsjednicima šest bivših sovjetskih država; Foto: ReutersMoskovski sastanak Dmitrija Medvedeva sa predsjednicima šest bivših sovjetskih država; Foto: ReutersNa moskovskom summitu 'Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti', Rusija je zajedno sa šest zemalja bivšeg SSSR-a dogovorila osnivanje 'zajedničkih vojnih snaga za operativno djelovanje'. Armenija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan potpisale su zajedno sa ruskom stranom sporazum o najnovijoj vojnoj suradnji.

Prema pisanju ruskih medija, osnovna ideja koja stoji iza vojnog savezništva država koje su nekada bile pod sovjetskom zastavom, je obveza da se priskoči u pomoć nekoj od članica, u slučaju da dođe do vanjske agresije, ili neke druge prijetnje.

Na moskovskom sastanku predsjednici ovih država dogovorili su da će 'zajedničke oružane snage' biti stacionirane u Rusiji. Analitičari ovaj potez Kremlja deklariraju kao jedan od prvih konkretnijih reakcija na širenje NATO saveza prema istoku Europe. (H.Š.)

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika