05.02.2009. / 19:22

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 1. dan: Glupi novinari maltertirali Clivea Owena

Berlinski filmski festival započeo filmom "The International" i konferencijom za novinare gdje ste samo mogli žaliti jadnog Clivea Owena

Clive Owen i Tom Tykwer promovirali su u Berlinu film "The International"Clive Owen i Tom Tykwer promovirali su u Berlinu film "The International"Nakon deset godina izvještavanja sa najvećih filmskih festivala morate biti mazohist da bi uživali u još jednom, u ovom slučaju 59. Berlinskom filmskom festivalu koji je otvoren u četvrtak 5. veljače. Moj mazohizam iskazuje se, između ostalog, kroz posjećivanje službenih konferencija za novinare na kojima se novinari natječu tko će postaviti gluplje pitanje. Naravno, to se dogodilo i u četvrtak kada je održana konferencija za novinare u povodu filma «Ther International» koji je otvorio festival. Radi se o filmu u kojem Clive Owen, uz malu pomoć Naomi Watts, glumi nešto između Jamesa Bonda i Jasona Bournea ganjajući po cijeloj Europi čelnike luksemburške banke koji, blago rečeno, financijskim transakcijama zapravo upravljaju svijetom. Takav film vjerojatno nikada ne bi otvorio berlinski festival da ga nije režirao njemački redatelj Tom Tykwer, da u njemu ne glumi njemački glumac Armin Muller-Stahl i da dijelom nije sniman u Njemačkoj. To ne znači da je film loš već je više holivudska zabava no ozbiljan film kakvi najčešće otvaraju festivale. A onda je počela konferencija za novinare.

Prvo pitanje, njemačka novinarka:
«Gospodine Tykwer, vi i Clive Owen ste fizički jako slični. Jeste li ga zato odabrali za glavnu ulogu?» Redatelj Tom Tykwer tek je počeo odgovarati kad je netko od novinara viknuo «Odgovaraj na njemačkom jeziku». Tykwer mu je odgovorio kako je ovo međunarodni festival te će odgovarati na engleskom jeziku. Kako njemački novinari nisu bili zadovoljni, rekao je da će na pitanja na engleskom odgovarati na engleskom a na pitanje na njemačkom odgovarati će na njemačkom. Dakle, početak je festivala mazohistički bolestan.
Slijedilo je novo ludilo. Iako je Tykwer Nijemac i njemački novinari mogu ga intervjuirati kad god požele, 80 posto pitanja bilo je upućeno njemu a 20 posto Cliveu Owenu koji se šćućurio u svojoj stolici i čudio zašto ga se tako malo pita o bilo čemu, pa i o filmu. A ona pitanja koja su mu bila postavljena samo dokazuju tezu da i diljem svijeta novinar može biti bilo tko.

Stephen Daldry, redatelj filma "The Reader" koji ima pet nominacija za OscaraStephen Daldry, redatelj filma "The Reader" koji ima pet nominacija za OscaraPočelo je s turskim novinarom:
«Gospodine Owen, bili ste prije godinu i pol dana Berlinu. Sjećate li me se?» Naravno da ga se ne sjeća, ali ovaj nastavlja s glupostima. «Film je dijelom sniman u Istanbulu. Kako ste se osjećali u Istanbulu?». To pitanje kao da je otvorilo oči drugim novinarima. Ulijeće talijanska novinarka s pitanjem «Film je dijelom sniman u Milanu, kako vam se dopao Milano? Možete mi odgovoriti i na lošem engleskom jer je i moj engleski jako loš». E, tu su već normalni novinari počeli napuštati konferenciju za novinare. Oni prvi koji su pobjegli na vrijeme nisu čuli slijedeće pitanje: «U filmu se govori talijanskim, njemačkim, engleskim i drugim jezicima. Gospodine Tykwer, koliko su vam jezici važni?», da bi zadnje pitanje bilo čisto zakucavanje «Ja sam iz Danske, zašto je glavni negativac Danac ako se zna da je Danska zemlja iz bajke?».
Pogledajte foršpan filma «The International:


Jedva sam dočekao da konferencija za novinare završi kako bih otišao intervjuirati Stephena Daldryja koji je, nakon uspjeha s filmovima «Billy Elliott» i «Sati», sada režirao film «The Reader» koji ima pet nomininacija za nagradu Oscar a koji će u nas biti prikazivan pod naslovom «Žena kojoj sam čitao». Kate Winslet je već osvojila Zlatni globus za tu ulogu, mogla bi i Oscara. Daldry je zanimljiva osoba, bio je gost festivala u Motovunu i u to vrijeme nitko nije sumnjao da je homoseksualac. A onda se prije pet godina oženio. Čak mu je i majka, na vijest da se ženi, rekla «Sine, ja sam mislila da si ti homoseksualac». Naravno, britanski novinari su mu tada postavljali pitanja vezana za seksualnu orijentaciju na što im je on ovako odgovorio: «Seksam li se sa svojom suprugom? Da. Je li moj brak stvaran? Da. Jesam li homoseksualac? Da.» Pa sad ti vidi.


Kao i svaki umjetnik, i Stephen Daldry je osjetljiv na pitanja u kojima se smjera reći nešto loše o njegovom filmu. E, na takva pitanja on ne daje odgovore, samo šuti. Na sreću, pričao je dovoljno, o čemu ćete čitati u Nacionalu ako 22. veljače osvoji Oscara.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika