05.02.2009. / 19:43

Autor: Martina Čizmić

Česi kritizirani zbog kastracije seksualnih prijestupnika

Vijeće Europe upozorilo je kako je u Češkoj kastracija provođena bez upozorenja na moguće nuspojave

Češka se našla na udaru vodećih europskih udruga za zaštitu ljudskih prava nakon što je nastavila sa praksom kastriranja seksualnih prijestupnika.

Vijeće Europe upozorilo je kako je u Češkoj kastracija provođena bez upozorenja na moguće nuspojave. Mnogi su se bojali da ukoliko ne pristanu na kastraciju, život mogu provesti u zatvoru.

Češka je priopćila kako je tijekom proteklih 10 godina obavljeno 94 kastracije, a sve u skladu sa zakonom. Još 300 Čeha završilo je na kemijskoj kastraciji, kojom se kemijskim putem utječe na seksualni nagon.

No, Vijeće Europe smatra kako Češka nije dala potpune podatke.

Fizička kastracija, koja je razmatrana kao efektan način kontrole seksualnih prijestupnika, zamijenjena je kemijskom kastracijom u mnogim zemljama. No, Češka je zadržala tu praksu.

"Fizička kastracija je ne povratno zadiranje u tijelo i ne može se smatrati medicinskom potrebom u kontekstu liječenja seksualnih predstavnika", stoji u izvješću Vijeća Europe uz napomenu da može ostaviti fizičke i mentalne posljedice.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika