06.02.2009. / 11:22

Autor: Martina Čizmić

Dnevnik: Sova Sanadera i Janšu prisluškivala nezakonito

Janez Janša i Ivo Sanader, kao oštećene strane mogu tužiti Sovu i tražiti odštetu za prisluškivanje

Slovenske novine Dnevnik, donosi priču o tome da je Slovenska obavještajno sigurnosna agencija Sova nezakonito je prisluškivala razgovor Ive Sanadera i Janeza Janše koji su 2004. razgovarali o incidentima u Piranskom zaljevu.

Naime, prema članku 21. zakona o Sovi, njoj je omogućeno "praćenje međunarodnog sistema veza", bez naloga suda, samo sa potpisom direktora Sove. Tako je tijekom godina Sova prisluškivala više od 3000 telefonskih brojeva u inozemstvu.

Ustavni sud Slovenije potvrdio je da Sova 21. članak koristi nezakonito jer se prisluškivanje ne smije odnositi na konkretnu osobu, već samo na tematiku razgovora.

Prema toj logici i Janez Janša i Ivo Sanader, kao oštećene strane mogu tužiti Sovu i tražiti odštetu za prisluškivanje. Hoće li to i napraviti, Janša se nije izjasnio, no u njegovo ime tužbu može podnijeti i čuvarica ljudskih prava, koja je najavila da će tu mogućnost razmotriti.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika