10.02.2009. / 09:14

Autor: Hina

Sarkozy doputovao u nenajavljen posjet Iraku

Riječ je o prvom posjetu jednog francuskog predsjednika Iraku od početka američke invazije na Irak 2003. hodine, ističe Elizejska palača.

Foto: ReutrersFoto: ReutrersFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy doputovao je u utorak ujutro u nenajavljen posjet Bagdadu, što je prvi posjet jednog francuskog predsjednika Iraku od pada režima Sadama Huseina 2003. godine, prema snimkama koje je objavila iračka javna televizija.

Sarkozyju je svečani doček priređen u predsjedničkoj palači, gdje ga je dočekao irački kolega Jalal Talabani koji je u njegovu čast postrojio počasnu stražu.

Riječ je o prvom posjetu jednog francuskog predsjednika Iraku od početka američke invazije na Irak 2003. hodine, ističe Elizejska palača.

"Posjet nije bio najavljen iz sigurnosnih razloga", dodaje predsjednikov ured.

"Predsjednika na putovanju prati ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner. To je ujedno i prvi posjet jednog zapadnog državnika čija zemlja nije članica međunarodne koalicije koja je 2003. ušla u Irak" i pod vodstvom Sjedinjenih Država svrgnula predsjednika Sadama Huseina, dodaje isti izvor.

Sarkozy će se sastati i s premijerom Nurijem al-Malikijem tijekom ovog posjeta koji će trajati nekoliko sati, nakon kojega će posjetiti Oman, Bahrein i Kuvajt.

Svrha ovog posjeta francuskog predsjednika je učvrstiti položaj Francuske u tim trima zemljama Perzijskoga zaljeva, gdje je snažan američki utjecaj.

Godine 2008. Sarkozy je već boravio u Perzijskome zaljevu, i to u Saudijskoj Arabiji i u Kataru.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika