10.02.2009. / 22:07

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale 6. dan: Ljubavni sastanak s Keanu Reevesom znači gledanje horora

Film «PThe Private Lives of Pippa Lee» sigurno ima najatraktivniju glumačku postavu koja se ove godine pojavila u Berlinu na filmskom festivalu. Došli su redateljica Rebecca Miller i glumci Blake Lively, Keanu Reeves i Robin Wright-Penn

Keanu Reeves i novinar Nacionala Dean Sinovčić u berlinskom hotelu RegentKeanu Reeves i novinar Nacionala Dean Sinovčić u berlinskom hotelu RegentFilm «The Private Lives of Pippa Lee» sigurno ima najatraktivniju glumačku postavu koja se ove godine pojavila u Berlinu na filmskom festivalu. Film je režirala Rebecca Miller poznata i kao kćerka čuvenog pisca Arthura Millera te kao supruga glumca Daniela Day Lewisa, prošlogodišnjeg osvajača Oscara za najbolju mušku ulogu i to za film «Bit će krvi». Osim nje, u Berlin su došli Blake Lively, 21-godišnja glumica koja je u Americi slavna po glavnoj ulozi u seriji «Gossip Girl», zatim Keanu Reeves, za one potpuno neupućeno to je onaj iz trilogije «Matrix» te Robin Wright-Penn za one totalno neupućene ona je glumica i supruga Seana Penna od kojeg se prošle godine odselila ali su se nakon osam mjeseci razdvojenosti pomirili. Blake Lively je prekrasno, pametno stvorenje, potpuno neopterećeno medijima tako da se na ekskluzivnom intervjuu za Nacional razvezala o privatnom i poslovnom životu, svaki novinar plače za ovakvim intervjuom. Rebecca Miller je, naravno, pametna i ozbiljna 46-godišnjakinja, ali Keanu Reeves i Robin Wright-Penn, za njihovo ponašanje još nije izumljena riječ u hrvatskom leksiku. Njoj se uopće nije razgovaralo s novinarima i kao da se stalno pita što ona radi u berlinskom hotelu Regent. Već u ponedjeljak, tijekom službene konferencije za novinare, kolege su primijetile da izgleda kao da je pod utjecajem droga, što smo pripisivali jet-legu. No, u utorak smo to mogli pripisati drskosti i bezobrazluku. Reeves je bio nešto bolji, na trenutak i zabavan, naročito kada je pričao kada je, svojedobno, zavodio strastvenu djevojku pa ju je za prvi izlazak odveo u kino da zajedno pogledaju horror «Henry: Portrait of a serial killer» iz 1986. godine nakon čega više nikada nije vidio tu djevojku.Blake Lively, Rebecca Miller, Robin Wright-Penn i Zoe Kazan na premijeri filma "The Private Lives of Pippa Lee"Blake Lively, Rebecca Miller, Robin Wright-Penn i Zoe Kazan na premijeri filma "The Private Lives of Pippa Lee"
Sva sreća da u Berlinu ima i ozbiljnih ljudi koji se bore da svoj posao obave što je bolje moguće, a takav je redatelj i glumac Dejan Aćimović i njegova sestra Tanja Aćimović. Naime, Dejan Aćimović snimio je 45-minutni dokumentarni film «Go for It!», priču o Petru Bešliću, slijepom mladiću koji je na posebno okrutan način oslijepio a zatim se počeo baviti sportom, te nastupio na paraolimpijskim igrama u Pekingu kao trkač na 1500 metara. Brat i sestra Aćimović nekoliko dana su posjećivali najveće svjetske distributerske kompanije koje se bave distribucijom dokumentarnih filmova, kao što smo razgovarali s čelnicima najvećih svjetskih festivala dokumentarnih filmova. Za razliku od nekih hrvatskih redatelja koji naprave film samo kako bi uzeli svoju plaću a onda ih nije briga što će se kasnije dogoditi s filmom, Aćmovići, koji su ujedno i producenti, pretrgli su se da uspiju i da plasiraju svoj film diljem svijeta.
Brat i sestra Dejan i Tanja Aćimović u kišnom Berlinu promoviraju svoj filmBrat i sestra Dejan i Tanja Aćimović u kišnom Berlinu promoviraju svoj filmBerlinale je i inače prepun odličnih dokumentarnih filmova ali onaj najatraktivniji sigurno je «Doktrina šoka» Michaela Winterbottoma nastao prema istoimenoj knjizi Naomi Klein. Film vjerno slijedi knjigu a za one sramotno nenačitane objašnjenje da se u knjizi objašnjava kako su od početka sedamdesetih na ovamo američki ekonomisti predvođeni Miltonom Friedmanom savjetovali američke predsjednike da ekonomski pokore brojne zemlje. Dakle, umjetno izazovite krizu a zatim natjerajte vlade tih zemalja da rasprodaju svoju imovinu jer je slobodno tržište ono što spašava svijet. Naomi Klein napada taj koncept, dokazuje da potpuno slobodno tržište osiromašuje države i navodi brojne primjere od kojih vam se diže kosa na glavi. Winterbottom sjajno slijedi njezinu knjigu ali nemojte očekivati da će film biti prikazan u svjetskim kinima. Razgovarajući s Winterbottomom rekao mi je da će film biti premijerno prikazan u ožujku ili travnju na britanskoj televiziji a nakon toga on bi volio da se besplatno prikazuje na internetu kako bi pokrenuo ljude diljem svijeta na razmišljanje.
Nakon gomile ovako ozbiljnih razgovora vrijeme je za party. Utorak uvečer rezervirao sam za party Filmskog instituta Rumunjske. Nešto je smiješno? Pa čiji je film prije godinu i pol dana pobijedio u Cannesu? Da nije hrvatski? Dodajmo tome na će goste zabavljati najpoznatija moldavska grupa koja se zove «Zdob is Zdub». Ludilo.

Vezane vijesti

Kamena s ramena učinilo me prvakom

Kamena s ramena učinilo me prvakom

"Aćimović je došao i rekao da će to biti dokumentarac od pola sata, a na kraju je rekao kako je snimio 500 sati materijala koji mora sažeti u 75… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika