11.02.2009. / 09:34

Autor: Katarina Zorić

Istraga u HŽ-u: Najviše novca prebačeno bosanskoj tvrtki s računom u Švicarskoj

Iako su u knjigovodstvu AGIT-a postojale ispostavljene i plaćene fakture tih tvrtki za razne usluge, u prvoj polovici prošle godine potpuno su se prestale pojavljivati kao partneri ili tvrtke čije usluge AGIT koristi. Zanimljivo je da se to poklopilo s dolaskom nove uprave

Biserka RobićBiserka RobićZbog sumnji u milijunske malverzacije bivših čelnika pojedinih tvrtki u sastavu HŽ-a, USKOK i policija intenzivno rade na provjerama nekoliko off shore kompanija u inozemstvu na čije se račune tijekom proteklih šest godina slilo gotovo 2,5 milijuna eura iz tvrtke AGIT, kćeri poduzeća HŽ Cargo. Sumnja se da je bivša direktorica AGIT-a Biserka Robić putem fiktivnih faktura prebacivala sredstva na njihove račune.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, riječ je o off shore kompanijama Silmaril Shiping Co.Ltd s Maršalskog otočja, Oil Cargo Internationalu LLC registriranom u Londonu, Prohause sa sjedištem u Delawareu u SAD-u te BH Cargu LTD koja ima ured u Mostaru. Sve te kompanije imaju račune u Švicarskoj i Austriji, a sumnja se da uopće nisu imale poslovne odnose s AGIT-om.

Iako su u knjigovodstvu AGIT-a postojale ispostavljene i plaćene fakture tih tvrtki za razne usluge, u prvoj polovici prošle godine potpuno su se prestale pojavljivati kao partneri ili tvrtke čije usluge AGIT koristi. Zanimljivo je da se to poklopilo s dolaskom nove uprave. Ono što je kod istražitelja pojačalo sumnje da se radi o fiktivnim fakturama jest činjenica da su ih signirali bivša direktorica i jedan njezin bliski suradnik koji ju je 2008. slijedio kada je otišla iz AGIT-a.

Prema pisanju lista, najveći sumnjivi novčani transferi odvijali su se prema kompaniji BH Cargo, odnosno njezinu računu u Švicarskoj. Poslovanje s tom tvrtkom navodno je počelo još 2003. godine, ali se radilo o manjim plaćanjima. Međutim, 2006. godine na račun BH Carga prebačeno je gotovo 600.000 eura, a 2007. oko pola milijuna eura. U prva četiri mjeseca prošle godine došlo se do iznosa od oko 165.000 eura. U popratnoj dokumentaciji navedeno je kako se radi o raznim troškovima, primjerice troškovima carinskih prijava, troškovima prijevoza u BiH i slično.

Od kada je Biserka Robić smijenjena, BH Cargo više nije ispostavio niti jednu fakturu, iako se posao AGIT-a nastavio bez većih promjena. BH Cargo, kao ni druge spomenute tvrtke, od tada nisu imale bilo kakva potraživanja za obavljene usluge od poduzeća kćeri HŽ Carga.

Bivša direktorica AGIT-a Biserka Rodić odbacuje sve optužbe, tvrdeći da joj podmeće nova uprava AGIT-a.

Kalmeta: Nema smjena u HŽ-u

Ministar prometa i predsjednik Nadzornog odbora HŽ-a Božidar Kalmeta izjavio je kako neće biti smjena u Upravi Hrvatskih željeznica. Naime, Kalmeta smatra da se financijska prijevara dogodila u Agenciji za integralni transport

Zbog afere s prebacivanjem dva i pol milijuna eura na račune off shore kompanija, Nadzorni odbor neće smijeniti ni Upravu Hrvatskih željeznica (HŽ), ni njenog čelnog čovjeka Davorina Kobaka, potvrdio nam je jučer Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture i predsjednik Nadzornog odbora HŽ-a.

Kalmetin je stav, naime, da se financijska prijevara dogodila u Agenciji za integralni transport, jednom u nizu povezanih društava HŽ-a, kao i da je država kao većinski vlasnik reagirala čim je saznala za slučaj te ga proslijedila nadležnim institucijama. Uz to, tvrdi Kalmeta, Biserka Robić više ne radi u toj tvrtki. Ministar napominje kako je svima u interesu riješiti slučaj zloporabe novca iz HŽ-a.

Vezane vijesti

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika