13.02.2009. / 07:31

Autor: Hina

Primirje između Izraela i Hamasa biti će proglašeno za 48 sati

Dogovor se tiče prekida sukoba u Pojasu Gaze i otvaranja graničnih prijelaza

Hamas je konačno odgovorio na egipatski prijedlog o primirju u Pojasu Gaze, a pregovori su bili konstruktivni, izjavili su u četvrtak palestinski izvor i visoki egipatski dužnosnik, a prenijela je egipatska agencija Mena.

"Hamas je konačno odgovorio Omaru Sulejmanu u svezi s dogovorom o primirju koje su pod egipatskim pokroviteljstvom" postigli Izrael i palestinski pokret koji nadzire Pojas Gaze, rekao je palestinski dužnosnik koji je sudjelovao na pregovorima u Kairu.

Egipat će za 48 sati proglasiti osamnaestomjesečno primirje u Pojasu Gaze koje su pod njegovim pokroviteljstvom postigli Hamas i Izrael, izjavio je drugi čovjek političkog ureda palestinskog islamističkog pokreta Musa Abu Marzuk, a prenijela je egipatska agencija Mena.

Dogovor se tiče prekida sukoba u Pojasu Gaze i otvaranja graničnih prijelaza, rekao je glasnogovornik Hamasa u Gazi, Taher al-Nunu, a prenijela je egipatska državna televizija.

Pregovori su trebali učvrstiti primirje u Pojasu Gaze, gdje se 18. siječnja završila izraelska ofenziva koja je trajala 22 dana.

"Pristali smo na jednoipogodišnje primirje s izraelskom stranom", rekao je Abu Marzuk i dodao kako se nije pregovaralo o oslobađanju izraelskog vojnika Gilada Shalita koji je u rukama Hamasa.

Omar Sulejman, ravnatelj egipatske obavještajne službe i najvažniji čovjek u pregovorima, nekoliko puta se sastao s izraelskim čelnicima i s predstavnicima Hamasa kakao bi pokušao uspostaviti dugotrajni mir u Pojasu Gaze.

Izrael i Hamas su svaki za sebe jednostrano proglasili primirje kako bi prekinuli ofenzivu koju je židovska država pokrenula 27. prosinca, uz službeno obrazloženje da želi spriječiti raketiranje svog teritorija, i u kojoj je poginulo 1.330 Palestinaca.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika