18.02.2009. / 19:25

Autor: Ivica Medo

Martin Taylor: 'Pokušao sam komunicirati s Eduardom'

Nakon što je Eduardo da Silva preko Suna poručio kako još uvijek očekuje ispriku od Martina Taylora koji mu je brutalnim startom prije 12 mjeseci slomio nogu, stoper Birmingham Cityja oglasio se u Daily Mailu

Martin TaylorMartin TaylorMartin Taylor trenutačno nastupa u drugoj engleskoj ligi (Championship) i blizu je završetku šestogodišnjeg fakulteta političkih znanosti, no putem svojeg lap-topa svakodnevno prati zbivanja u Arsenalu.
Detaljno je pregledao izvještaj s Arsenalove utakmice s Cardiffom u četvrtom krugu FA kupa na kojoj je Eduardo postigao dva pogotka u pobjedi "topnika" od 4:0.

"Prema onom što sam pročitao, Eduardo je bio igrač utakmice i doživio je ovacije u trenutku kad je napustio igru", kazao je Taylor u uvodu razgovora.

"Uobičajene ocjene za takvu utakmicu kreću se između šest i sedam, a on je dobio 9.7. Mora da je odigrao fantastičnu utakmicu. Laknulo mi je od kada se vratio na teren."

U trenutku kad je Eduardo morao pauzirati zbog loma noge, prst krivnje okrenut je prema stoperu Birmingham Cityja. Arsenalove ambicije u prvenstvu rasplinule su se poput mjehura sapunice, a Hrvatska je morala na Euro bez najboljeg strijelca. Taylora je zaradio aureolu lošeg momka, a taj krimen još uvijek ga prati, iako je u ovom trenutku puno manji.

Nesretan slučaj

"U dubini svoga srca znam da je to bio nesretan slučaj. Užasno me sve pogodilo. Stoga sam htio više nego išta da ga vidim kako ponovno igra. Ali nikad ne možeš biti siguran, ozljeda je bila teška. Vijesti koje su svaki dan stizale iz Arsenala bile su pozitivne. Prekrižio sam se kad sam vidio da je zaigrao za rezervnu momčad Arsenala. No sve dok ne odigraš prvu natjecateljsku utakmicu, ne možeš znati koliko si spreman za igru. Imao sam osjećaj da će sve biti u redu jer je igrao za Hrvatsku protiv Rumunjske. Mislim da je njegovo prisustvo na terenu podiglo moral cijele momčadi Arsenala. Mogu zamisliti zbog čega", ispričao je Taylor dodavši kako se Eduardo fizički i mentalno odlično oporavio.

"Morate biti izuzetan igrač da u prvoj utakmici nakon takve ozljede odigraš toliko dobro. Jedno je kad se samo pojaviš na terenu, a sasvim nešto drugo kad odigraš sjajnu utakmicu", konstatirao je Taylor.

Pojavile su se priče kako nije ni pokušao vidjeti Eduarda nakon tragičnog loma noge.

"Nakon izlaska s terena sjedio sam nepomično u svlačionici", tvrdi Taylor napomenuvši da uopće nije razmišljao o crvenom kartonu koji je zaradio.

'Bio sam u bolnici'

"Sve mi je bilo mutno. Toliko stvari mi je prošlo kroz glavu. Pokušao sam ga vidjeti u svlačionici, no rekli su mi da su ga odmah odnijeli u bolnicu. Otišao sam u bolnicu, na ulazu sam vidio neke službenike iz Arsenala. Bilo mi je drago što ih vidim, ali do Eduarda nisam mogao. Vratio sam se idućeg dana ujutro kad se oporavljao od operacije. Vidio sam njegovo lice, ali on je očito bio pod lijekovima i nije shvatio tko stoji ispred njega. S obzirom na jezičnu barijeru, nisam mogao s njime razgovarati. Liječnici su mi rekli da je operacija dobro prošla i da se može očekivati brz oporavak. U tom trenutku želio sam čuti da mu karijera nije u opasnosti i da će ponovo igrati."

Nakon utakmice trener Arsenala je prozvao Taylora rekavši da mu treba zabraniti igrati nogomet.

"Dobio sam i prijetnje smrću. Moram priznati da mi nije bilo ugodno. Neki su me vrijeđali, neki su bili ogorčeni. Ali nisam ih preozbiljno shvaćao. Devedeset posto poruka bile su ohrabrujuće, a samo deset posto nisu. Dobio sam veliku podršku i od Arsenalovih navijača. Zahvaljujem im na tome. Birminghamovi navijači izvjesili su transparent: 'Taylor je nevin'. Neki su htjeli podijeliti iskustva. Javio mi se jedan igrač ragbija koji je startom paralizirao protivničkog igrača. Srce mi se slamalo čitajući te priče."

'Ne osjećam se krivim'

Taylor je potom naglasio kako ne želi simpatije ljudi.

"Moja jedina briga bila je Eduardo. Da sam izgubio glavu i da sam ga želio ozlijediti, onda bih to znao i drukčije bih se sada osjećao. Duboko u sebi znam da sam samo želio doći do lopte. I to je to. Eduardo je bio brži, izmakao je loptu i udario sam u nogu. Ne mogu reći da se osjećam krivim. To bih vjerojatno rekao da sam ga namjerno udario. Išao sam samo na loptu..."

Robusni stoper tvrdi kako je cijelo vrijeme bio u kontaktu s ljudima iz Arsenala.
"Bio sam temeljito brifiran. Pitao bih što se događa, a oni bi mi rekli da je otišao u Brazil na oporavak. Svaki put sam dobivao pozitivne vijesti, to mi je pomagalo. Pokušao sam to izbaciti iz glave. Nisam mogao s time izlaziti na teren, jer jednostavno ne bih mogao u takvom stanju igrati nogomet."

Ostaje pitanje hoće li Eduardo pružiti ruku Taylora prilikom njihova sljedećeg susreta.

"Ne očekujem da to napravi. Možda... Ne bih znao. Neću ga kriviti ako se ne bude želio rukovati. Sve je na njemu", zaključio je svoju ispovijest Martin Taylor.

Vezane vijesti

Eduardo: Španjolska bi bila zastrašujuća i da u napadu igra Ramos

Eduardo: Španjolska bi bila zastrašujuća i da u napadu igra Ramos

Napadač hrvatske nogometne reprezentacije Eduardo da Silva priznao je u izjavi za Marcu koliko je impresioniran europskim i svjetskim prvacima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika