25.02.2009. / 10:48

Autor: Hina

Rusi završili prvu iransku nuklearnu centralu

Proizvodnja energije mogla bi početi dva do tri mjeseca nakon "tehničkog" puštanja u pogon koje se planira do kraja 2009.

Nuklearna elektranaNuklearna elektranaGradnja prve iranske nuklearne centrale u Bušeru koja je bila povjerena Rusiji, završena je, izjavio je u srijedu direktor ruske Savezne agencije za atomsku energiju Sergej Kirijenko.

"Gradnja nuklearke je završena", objavio je Kirijenko na ruskom jeziku, nakon posjeta gradilištu na obali Perzijskog zaljeva.

Ruski i iranski dužnosnici trebaju u toj prigodi objaviti nadnevak puštanja centrale u pogon koje se odgađalo više puta otkako je Rusija 1995. preuzela ugovor od njemačkog Siemensa.

Rusija je lani dovršila isporuku nuklearnog goriva za centralu po ugovoru čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu dolara.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o probnom ispitivanju koje je počelo u srijedu Kirijenko je rekao: "Ovo je ispitivanje s virtualnim gorivom koje nije nuklearno, kako bi se provjerio rad reaktora".

Proizvodnja energije mogla bi početi dva do tri mjeseca nakon "tehničkog" puštanja u pogon koje se planira do kraja 2009., dodao je Kirijenkov glasnogovornik Sergej Novikov.

Analitičari ocjenjuju da bi Iran mogao biti jednom od glavnih tema u odnosima između ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i novog američkog predsjednika Baracka Obame koji je najavio dijalog s Teheranom.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika