25.02.2009. / 15:06

Autor: Martina Čizmić

Slovenska tvornica mjesecima trovala Srbe

Izvor blizak istrazi tvrdi da su u bačvama bili skladišteni tulol, ksilol, butil acetat, butanol, izocianid, poliuretan i slične kancerogene tvari koje su opasne za vodu, zemlju i zrak

Tvornica Zvezda Helios iz Gornjeg Milanovca u središnjoj SrbijiTvornica Zvezda Helios iz Gornjeg Milanovca u središnjoj SrbijiPolicija iz Čačke i srpska obavještajna služba u zajedničkoj su akciji uhitili nekoliko zaposlenika i bivših zaposlenika tvornice Zvezda Helios koja je u većinskom slovenskom vlasništvu, zbog sumnje na odlaganje kancerogenih tvari i ugrožavanje zdravlja nekoliko desetaka tisuća ljudi u Šumadiji.

Šestoro uhićenih je optuženo da su lokalnim stanovnicima davali bačve u kojima su bile skladištene otvorne tvari, a koje su stanovnici kasnije palili, ispirali i bacali u prirodu, javljaju srpski mediji.

Izvor blizak istrazi tvrdi da su u bačvama bili skladišteni tulol, ksilol, butil acetat, butanol, izocianid, poliuretan i slične kancerogene tvari koje su opasne za vodu, zemlju i zrak.

Također, istraga je pokazala da su kancerogene tvari dospjele i u podzemne vode kod Knića, što je ugrozilo opskrbu pitkom vodom cijelog Kragujevačkog područja.

Navodno je glavni osumnjičeni Žarko Pjanović, odgovoran za ekologiju u tvornici. On je bačve u kojima su bili uskladišteni otrovni spojevi, preko posrednika davao i prodavao stanovnicima obližnjih naselja. Oni su ih, ne znajući što je u njima bilo skladišteno, upotrebljavali za čuvanje hrane i vode za stoku te zalijevanje vrtova. U Zvezdi Helios su im rekli "da je u bačvama nekakav otpad kojeg mogu baciti, a bačve trebaju temeljito oprati".

Srpski mediji navode da u tvornici mjesečno iskoriste oko trideset bačava sa više od 200 otrovnih tvari za koje bi trebali platiti 18 tisuća eura kako bi se pravilno zbrinuli.

Kako su za zbrinjavanje otpada trebali odobrenje vrha tvrtke, srpski mediji navode da će se istraga proširiti i na te razine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika