28.02.2009. / 19:12

Autor: Hina

Slovenci i Talijani sukobili se kod fojbi

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da je skup talijanske udruge prekinut zbog toga što je prijetilo ugrožavanje javnoga reda

Foto: POP TVFoto: POP TVSkupina od 40-ak članova talijanske optantske udruge Unija Istrana sa sjedištem u Trstu nije u subotu uspjela održati komemorativni skup u počast žrtvama bačenima u fojbu u blizini sela Lokev kod Sežane jer su ih u toj namjeri spriječili mještani toga sela.

Talijanska udruga, koja tvrdi da u jami Golobivnica blizu toga sela leže posmrtni ostaci ubijenih talijanskih civila, željela je na tom mjestu održati komemorativnu svečanost, ali su ih na putu prema jami dočekali lokalni mještani, pa je počelo međusobno vrijeđanje, a policija je nakon nešto više od pola sata i jedne i druge pozvala da se raziđu jer je prijetio fizički sukob.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da je skup talijanske udruge prekinut zbog toga što je prijetilo ugrožavanje javnoga reda.

Talijani su, za razliku od prijašnjih godina, u pokušaju da obilježe talijanski dan sjećanja na žrtve fojba imali sve potrebne dozvole, osim dopuštenja vlasnika zemljišta da se tamo okupe.

Inače, neki slovenski povjesničari tvrde da je istina da se u spomenutoj jami nalaze ostaci žrtava obračuna na kraju Drugog svjetskog rata, ali da su tamo bačeni njemački vojnici, a ne Talijani.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika