03.03.2009. / 16:32

Autor: Hina

Svjedoci optužbe na suđenju generalima završili sa svojim iskazima

Tužiteljski dio postupka bit će dovršen nakon što se razriješe sva administrativna pitanja vezana uz uvrštavanje u spis dokaznog materijala

Završeno je izvođenje svjedoka optužbe u slučaju protiv generala Gotovine, Čermaka i MarkačaZavršeno je izvođenje svjedoka optužbe u slučaju protiv generala Gotovine, Čermaka i MarkačaPosljednji svjedok Haaškog tužiteljstva u utorak je na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču dovršio svoj iskaz, a suđenje se nastavlja u srijedu raspravom o dokumentima koje tužiteljstvo želi uvrstiti kao dokazni materijal.

Tužiteljski dio postupka bit će dovršen nakon što se razriješe sva administrativna pitanja vezana uz uvrštavanje u spis dokaznog materijala. Dva tjedna od dovršetka tužiteljskog dijela dokaznog postupka slijedit će posebna rasprava u 'poluvremenu' suđenja na kojoj će branitelji trojice hrvatskih generala iznijeti svoje argumente u prilog odbacivanju dijelova odnosno čitave optužnice.

Sudsko je vijeće, naime, još 6. veljače izdalo nalog kojim se zakazuje rasprava po članku 98 bis Pravila o postupku i dokazima pred Haaškim sudom za "10. radni dan od završetka tužiteljskog dijela dokaznog postupka". Članak 98 bis uređuje da "nakon završetka dokaznog postupka tužiteljstva sudsko vijeće usmenom odlukom, pošto je saslušalo strane, donosi oslobađajuću presudu po svakoj točki optužnice za koju zaključi da nije dokazana".

Ovisno o odluci raspravnog vijeća izvođenje dokaza obrane slijedit će mjesec dana nakon tog posebnog ročišta.

Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine počinjene tijekom i nakon akcije Oluje.

Posljednji svjedok tužiteljstva Dušan Sinobad, negdašnji direktor benkovačke tvrtke Autotransporta koja je 1990. godine nastala izdvajanjem iz hrvatske tvrtke Crotrans u završetku svoga svjedočenja kazao je kako autobusi kojima su srpski civili evakuirani početkom Oluje nikada nisu vraćeni hrvatskom vlasniku i vozači su se njima služili kao svojim privatnim vozilima.

On je bio zadužen za organizaciju prijevoza stanovnika iz Benkovca i okolnih sela kad je počela "Oluja" 4. kolovoza 1995.

Po njegovim riječima, prema unaprijed pripremljenom planu evakuacije iz 1993. godine krajnje odredište civila trebao je biti Bosanski Petrovac, ali su na kraju završili u Beogradu, Vojvodini i drugim dijelovima Srbije.

Evakuacija je obavljena u 20 autobusa i vozači su ih nakon toga odvezli tamo gdje su se smjestili (kao izbjegice) te su s njima radili privatno, rekao je.

Nijedan autobus nije vraćen, osim možda jednog, rekao je. Vozači su stanovnike odvezli u Vojvodinu, Beograd i druge dijelove Srbije i smatrali su da su vlasnici tih vozila, dodao je Sinobad.

Potvrdio je da protiv njega, kao direktora benkovačkog Autotransa, nikada nije pokrenut nikakav postupak za povrat autobusa vlasniku.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika