11.03.2009. / 11:40

Autor: Nacionalova redakcija

Recesijski bon-ton: U krizno doba razmetljivost je nepristojna

Sjećate se onog djeteta u školi koje je dolazilo najskromnije odjeveno i donosilo sendvič od parizera? Pa ste mu davali dio svog sendviča s pršutom i čokoladne kekse, ne naglašavajući koliko su skupe vaše nove tenisice

Ne razbacujte se novcem, to je nepristojnoNe razbacujte se novcem, to je nepristojnoČini se da američka viša klasa danas osjeća sličnu krivicu. Taj su osjećaj mediji prozvali "Status Guilt", krivnjom zbog statusa. Nije neobično da je potekla upravo u Sjedinjenim Državama, odakle je i krenuo efekt domina tekuće krize.

U poslovnim četvrtima New Yorka, Bostona i Chicaga bolje stojeći prijatelji i kolege skrivaju pred manje sretnima koliko su platili za dizajnersku torbicu, gdje su večerali i kamo se spremaju na putovaje, da im ne utrljavaju sol u ranu.

Kate Lambert, direktorica jedne agencije za odnose s javnošću, prestala je nositi nakit pred prijateljima, od kojih su mnogi radili u danas propalom Lehman Brothersu.
"Nisam željela da mi kažu kako mogu to nositi u ovo doba."

Henning Jensen, CEO u farmaceutskoj tvrtki, zamijenio je svoj luksuzni sat Patek Philippe jeftinijom Omegom i poslovnu torbu Samsonite torbom bez marke.
"Mnogim partnerima i znancima poslovi su u opasnosti. Ne želim im nabijati na nos svoje zasad dobre prihode."

Lakše sa statusnim simbolima

Da budemo iskreni, razmetanje bogatstvom nikad nije bilo cool. Danas, kad je dobar dio svijeta utonuo u recesiju i kad dnevno tisuće ljudi ostaju bez izvora prihoda pokazivanje statusnih simbola upravo je primitivno. Oni koji se valjaju u izobilju ne bi trebali isticati svoju sreću onima koji trpe oskudicu.

"Biti uviđavan i obziran uvijek je pozitivno, a osobito u vrijeme gospodarske krize", napisala je u magazinu Time psihologinja Emily Post.

"Potrebno je biti oprezan sa svime što je povezano s potrošnjom. Nemojte pričati o egzotičnim putovanjima na koja se spremate ili o krznenom kaputu, ako već imate tako loš ukus da ste ga kupili", napominje bečki psiholog Anton Gasselich.

Imajte na umu smisao bon tona: pokazivanje poštovanja prema drugima da bi od njih dobili poštovanje zauzvrat. Još jednostavnije, ne činite drugima ono što ne želite da oni čine vama. O tome govore naši idući savjeti.

Posao

Ne pitajte suradnike s kojima niste jako bliski jesu li dobili otkaz ili su im snižena primanja. Nema smisla pristupati osobi s kojom rijetko razgovarate baš u takvom trenutku, jer ne izgleda iskreno.

Doznate li da nekome od površnih znanaca prijeti odstrel, nije na vama da mu to priopćavate. No, priđe li vama neka od žrtava kresanja kadrova, budite sućutni i posvetite joj pažnju.

Štogod se dogodilo, ne olajavajte svog poslodavca, pa ni bivšeg. Olajavanje bi vam se moglo osvetiti pri traženju idućeg posla.

Potrošnja

Upadljivo trošenje taktika je kojom imućni pokazuju svoj status da bi izazvali zavist ili privukli poželjnijeg seksualnog partera. Ali, rastrošnost zadnjih mjeseci postaje tabu.

Ako imate dovoljno novca i možete si priuštiti turneju po trgovačkim centrima, nemojte se s time hvaliti. A osobito ne pred ljudima koji žive u stisci i nemaju sredstava da plate ratu kredita.

Ako ste osobno pogođeni na novčanom planu, prihvatljivo je to napomenuti u privatnim krugovima. Čarobni izraz glasi: "To je izvan mog proračuna", veli Emily Post.

No, nije preporučljivo okolo pametovati i govoriti ljudima da smanje svoju potrošnju. Osim ako su od vas izričito tražili savjet.

Izlasci

Ako ste u restoranu zabrinuti oko načina podmirivanja troškova, slobodno predložite da svatko plati svoje. Ali, ako plivate u novcu, logično je da ćete vi platiti ceh. Ili nemojte izlaziti u društvu.

Ako prijatelj s kojim jedete poželi preskupo jelo ili piće, izjasnite se protiv toga. Ukoliko ste na poslovnom objedu, učinite to diskretnije. Naprosto predložite drugo jelo.

Dobra usluga i dalje zaslužuje 7% do 10% napojnice. Ako vam je to previše, idite na jeftinija mjesta i ne zakidajte konobare.

Privatni život

Zamoli li vas netko za posudbu, u redu ga je odbiti. Također, pristanete li, prihvatljivo je zatražiti pisani ugovor o uvjetima zajma. Ovjeren kod javnog bilježnika.

Spremate li svadbu, usmeno proširite vijest da želite novac umjesto poklona, ali nemojte to navesti na pozivnici.

Ako vam netko predloži da date donaciju u dobrotvorne svrhe, dajte koliko možete. Nemate li novca ili predmeta za darovati, ponudite svoje vrijeme.

(O. P.)

Vezane vijesti

Negativni izgledi Hrvatske

Negativni izgledi Hrvatske

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika