16.03.2009. / 16:11

Autor: Martina Čizmić

Medvedev objavio rat oligarsima: Tajkuni, vrijeme je da platite svoje dugove

Ruski privatni sektor duboko je zadužen, a vanjski dug prelazi 500 milijardi dolara. Prema mišljenju analitičara, većina tvrtki neće uspjeti otplatiti dug i čeka ih stečaj

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevRuski predsjednik Dmitrij Medvedev u svom je televizijskom obraćanju ruske tajkune pozvao, da u vremenu gospodarske krize plate svoj "moralni dug" društvu.

"Vjerojatno nigdje na svijetu gospodarstvo nije tako brzo napredovalo kao što je to bilo u našoj državi. Ljudi su postali veoma bogati u kratkom vremenu. Sada je vrijeme, da se vrate dugovi, moralni dugovi, jer je kriza test zrelosti", rekao je Medvedev.

Početkom 90-ih godina, tijekom raspada Sovjetskog saveza, mala grupa poslovnih ljudi, koja se našla u pravom trenutku na pravom mjestu, postala je izuzetno bogata.

Bogatstvo ruskih tajkuna godinama se samo povećavalo, kada su nafta, plin i druge sirovine postizale rekordne cijene na međunarodnom tržištu. No, dolaskom gospodarske krize, padom kreditnog tržišta i krizom na burzama, to se bogatstvo istopilo.

Ruski privatni sektor duboko je zadužen, a vanjski dug prelazi 500 milijardi dolara. Prema mišljenju analitičara, većina tvrtki neće uspjeti otplatiti dug i čeka ih stečaj.

Vlada je prvo obećala pomoć u visini od 50 milijardi dolara, no na kraju je isplaćeno samo 11 milijardi. Medvedev i Putin su pozvali tajkune da se pridruže vladi i ulože novce u posrnulo gospodarstvo.

Oštrom retorikom prema tajkunima Vlada se nada dobiti dodatnu potporu stanovništva, koje je uvijek s prijezirom gledalo na njihovo bogatstvo.

"Ako je netko poslovni čovjek, onda cijeni svoje radnike i odustati će od nekog svog plana i osobne potrošnje, kako bi zadržao osoblje, platio ih i zadržao posao, koji je vodio proteklih godina", uvjeren je Medvedev.

Još nije poznato kako su ruski tajkuni reagirali na taj poziv i da li se koji zaista odlučio pomoći posrnuloj ruskoj ekonomiji.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika