16.03.2009. / 17:05

Autor: Martina Čizmić

Afera Patria: Finci se ne mogu dogovoriti je li Janša uzeo mito ili ne

U jednim je finskim novinama objavljeno kako novinari YLE nemaju dokaza da je Janša bio upleten u aferu Patria, dok novinari te televizije tvrde da imaju

Janez JanšaJanez JanšaNovinar Mikka Niskasaari je u finskom dnevniku napisao da su "finski novinari, odgovorni za emisiju MOT, u kojoj optužuju tvrtku Patria za potkupljivanje tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janšu, povukli sve optužbe, koje su izrekli protiv Janše", donosi današnji slovenski dnevnik "Večer". Dodaju kako je direktorica programa televizije YLE te navode zanijekala.

Autor priloga o Patriji, Magnus Berglund, pak tvrdi da su Niskasaarijeve tvrdnje neistinite te da on i dalje stoji pri informacijama koje su objavili. Niskasaari je u lokalnim novinama napisao da je producent emisije, Matti Virtanen rekao kako je "slovo J u programu upotrebljeno samo zbog dramatičnosti, a ne zato jer su imali dokaze".

Producent Virtanen objašnjava kako je novinar koji je pisao o toj temi slobodni novinar, koji je nedavno optužen za klevetanje njihovog novinara. "To piše kako bi nam naštetio. On piše i vidi stvari koje ne postoje i nisu istinite", kaže Virtanen za Večer.

Protiv emisije MOT prigovor je imao i finski kiminolog Johan Backman, a službeno ga je uložio i Vijeću za masovne medije u Finskoj. No, prigovor je odbačen. Navodno Backman proganja tu emisiju i tvrdi da su često krivo optuživali nevine ljude.

"Laži o mitu grubo krše novinarsku etiku i za to imam dokaze. Izjave koje su emitirane u emisiji, ne podudaraju se sa izjavama, koje su novinari i producenti dali nakon emisije. Producent Matti Virtanen tvrdi da nemaju nikakvih dokaza o potkupljivanju Janše, a direktorica Riita Pihlajmaki mi je rekla da u emisiji nisu naveli da je Janša primio mito. Promijenili su retoriku", rekao je Backman.

Prema njegovim tvrdnjama "emisija se temelji na lažima, a jedina stvar za koju imaju dokaze je da je Patrija u nekim državama davala mito". Nakon što su mu odbili prigovor, Backman je pisao Janši i njegovim odvjetnicima u nadi da će oni uložiti prigovor protiv emisije.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika