18.03.2009. / 07:51

Autor: Katarina Zorić

A3 ide u koncesiju: Zaposlenicima otkaz, a građanima skuplja cestarina

Ako se to dogodi, Hrvatske autoceste moći će staviti ključ u bravu jer im ta autocesta donosi više od polovice godišnjeg prihoda

Država bi na koncesiji A3 zaradila milijardu eura

Država bi na koncesiji A3 zaradila milijardu eura Najprofitabilnija autocesta u Hrvatskoj - Zagreb - Lipovac (A3) mogla bi biti dana u koncesiju. Ako se to dogodi, Hrvatske autoceste moći će staviti ključ u bravu jer im ta autocesta donosi više od polovice godišnjeg prihoda. Naime, godišnje se na toj autocesti zaradi 1,2 milijarde kuna, a samo od cestarine 800 milijuna kuna.

"Izgubimo li A3, nećemo moći isplaćivati plaću za 2600 zaposlenih u HAC-u, što znači da bi u pitanje došla radna mjesta. Pitanje je i kako bismo bez prihoda od A3 otplaćivali kredite kojima financiramo gradnju novih kilometara", doznaje Večernji list od neimenovanih sugovornika.

Drugim riječima, prodaju autoceste itekako bi osjetitili zaposleni u HAC-u, ali i oni koji se voze tom dionicom jer bi poskupjela cestarina. U Nezavisnom cestarskom sindikatu kažu da bi, primjerice, cestarina od Zagreba do Slavonskog Broda u sklopu A3, umjesto 51 kune stajala 109 kuna.

"Koncesionar bi u sustav naplate cestarine A3 uveo zacijelo i zagrebačku obilaznicu, što znači da bi u godini na toj autocesti mogao zarađivati milijardu kuna", procijenio je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata. Najavio je da će u subotu ispred zgrade HAC-a u Zagrebu biti održan prosvjed protiv davanja autocesta u koncesiju.

Država bi na toj koncesiji, kako se procjenjuje zaradila milijardu eura, a koncesionar bi u iduće 33 godine, koliko bi ona navodno trajala, u džep stavio pet puta veći iznos.

SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić kaže da država namjerava sve autoceste dati u koncesiju, i one već sagrađene i one koje će se tek graditi, a HAC bi se ugasio, tj. postao agencija koja bi se bavila projektiranjem autocesta.

Vezane vijesti

HAC 'gura' ENC

HAC 'gura' ENC

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici Uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona, danas su na konferenciji za novinare izvijestili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika