18.03.2009. / 12:49

Autor: Sandra Županić

Suzana Jašić se obrušila na DIP: 'Uzeli su novac a ne rade ništa'

Predsjednica udruge GONG upozorila je da Državno izborno povjerenstvo građanima ne daje nikakve informacije o predstojećim lokalnim izborima

Suzana Jašić, predsjednica uduge GONGSuzana Jašić, predsjednica uduge GONG"Državno izborno povjerenstvo (DIP) ne radi svoj posao što se tiče informiranja građana i stranačkih kandidata o predstojećim lokalnim izborima. Izborna povjerenstva u drugim zemljama imaju aktivnu ulogu u edukaciji i analizi izbora, a kod nas samo gledaju što im je u nadležnosti ili ne", rekla Suzana Jašić, predsjednica GONG-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

Upozorila je kako je GONG zatrpan pozivima građana koji se žele kandidirati na izborima, jer ih nemaju gdje drugdje dobiti.

"Predstavnici GONG-a sastali su se sa članovima DIP- a krajem prošle godine i nismo dobili informaciju da će se o novim pravilima lokalnih izbora voditi bili kakva edukativna kampanja. Želimo ovu instituciju potaknuti da radi kako treba. Prijašnjih godina GONG je provodio edukativne akcije, ali ove godine nemamo novaca za to. Nismo ni tražili novac jer znamo da ga nećemo dobiti kad su sredstva za informiranje građana osigurana u sklopu DIP-a", rekla Suzana Jašić.

Predstavnici GONG-a najavili su da će aktivno pratiti lokalne izbore, financiranje kampanja, ali poticati članove udruga, stranaka i birače da nadgledaju izbore.

Marijana Grbeša iz GONG-a jednim od najvećih problema smatra nedostatak regulacije u predizbornoj kampanji i izborima: "Sve kampanje imaju svoj marketinški i demokratski dio. Kandidati se prodaju biračima putem tržišnog marketinga i to je jedini način da nešto saznanju o izborima. Demokratski dio, koji se odnosi na informiranje i zaštitu prava građana, zapostavljen je."

Vezane vijesti

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Nevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika