18.03.2009. / 18:07

Autor: Hina

Srbija će breme krize prebaciti na leđa bogatih

Objasnio je da će za pokriće manjka Srbiji trebati 1,2 do 1,5 milijarda eura te da će novac osigurati međunarodne novčarske ustanove, poslovne banke i Europska unija

Mirko CvetkovićMirko CvetkovićPredsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković izjavio je da se rebalans državnog proračuna može očekivati u svibnju ili u početku lipnja te da se pripremaju mjere po kojima će najveći teret gospodarske krize podnijeti bogatiji građani, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Cvetković je, obrativši se sudionicima gospodarskog foruma srbijanske vlade o održavanju stabilnosti u doba recesije, kazao da će proračunski manjak 2009. biti najmanje tri posto bruto društvenog proizvoda.

Objasnio je da će za pokriće manjka Srbiji trebati 1,2 do 1,5 milijarda eura te da će novac osigurati međunarodne novčarske ustanove, poslovne banke i Europska unija.

Prvotno planiran manjka od najviše 1,75 posto bruto društvenog proizvoda, po Cvetkovićevim riječima, bit će povećan u skladu s dogovorom s Međunarodnim monetarnim fondom. Time bi, dodao je, trebala biti osigurana stabilnost proračuna.

Govoreći o mjerama za smanjenje javne potrošnje, Cvetković je upozorio da se veće uštede mogu postići u lokalnim samoupravama, navevši da se može štedjeti smanjenjem troškova za putovanja i nabavu vozila te troškova reprezentacije.

Istaknuo je da će zbog gospodarske krize većina državnih rashoda morati biti usmjerena na kapitalna ulaganja jer se ne mogu očekivati strana ulaganja.

Srbijanska ministrica financija Diana Dragutinović novinarima je kazala kako se razmišlja o uvođenju privremena solidarnog poreza, po kojemu bi bogatije stanovništvo plaćalo više poreze. Dodala je da nije riječ o porezu na luksuz ili imovinu, već o porezu na primanja "onih ljudi za koje država utvrdi da su po nekom mjerilu bogati".

Izaslanstvo Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) u ponedjeljak je stiglo u Srbiju i počelo pregovore sa srbijanskim dužnosnicima o novome "stand by" aranžmanu.

Glavna tema višednevnih razgovora bit će pronalaženje ravnoteže između povećanja deficita i određenih rashoda državnog proračuna. Tema razgovora trebala bi biti i redefiniranje makroekonomskih pokazatelja.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika