20.03.2009. / 16:19

Autor: Hina

Papa Angoli: gradite mir, suzbijajte siromaštvo

Dok je letio iznad Demokratske Republike Konga, kojom godinama pustoše ratovi, Papa je predsjednika Josepha Kabilu pozvao na pomirbu, a angolsku vladu, nakon dolaska u Luandu, pozvao je 'neka ne zaboravi mnoštvo Angolaca koji žive ispod praga siromaštva'

Papa Benedikt XVI na svom prvom putu u Afriku; Foto: ReutersPapa Benedikt XVI na svom prvom putu u Afriku; Foto: ReutersPapa Benedikt XVI. doputovao je u petak u naftom bogatu Angolu, koja se još oporavlja od dugogodišnjega građanskog rata, te pozvao na izgradnju mira i razumijevanja među narodima i suzbijanje siromaštva, javljaju agencije.

Na drugoj i posljednjoj postaji prvog putovanja u Afriku Papa je Angoli, gdje ga je dočekao predsjednik Jose Eduardo dos Santos, poručio da je "bogata i moćna", javlja Reuters.

"Iskoristite te prednosti za izgradnju mira i razumijevanja među narodima (...) i ne popuštajte zakonu jačeg. Bog je ljudskim bićima omogućio da lete iznad prirodnih težnja, na krilima razuma i vjere", istaknuo je Sveti Otac.

Dok je letio iznad Demokratske Republike Konga, kojom godinama pustoše ratovi, Papa je predsjednika Josepha Kabilu pozvao na pomirbu, a angolsku vladu, nakon dolaska u Luandu, pozvao je "neka ne zaboravi mnoštvo Angolaca koji žive ispod praga siromaštva".

Sedam godina nakon građanskog rata, koji je od 1975. do 2002. odnio više od pola milijuna života i raselio milijune ljudi, dvije trećine Angoalca još žive s manje od dva dolara na dan unatoč golemim prihodima od eksploatacije nafte te izvozu dijamanata.

Putovanje po Africi protječe u sjeni raspre o prezervativima koju je Benedikt XVI. potaknuo ocjenom da sredstvo protiv začeća pogoršava širenje epidemije AIDS-a.

Te su riječi pogodile i Angolu u kojoj vlada vodi veliku kampanju promicanja uporabe prezervativa kao sredstva protiv širenja bolesti. No za razliku od susjednih zemalja samo 2,1 posto od 16,5 milijuna Angolaca pozitivno je na virus HIV, koji izaziva AIDS, po vladinim podatcima.

Vjeruje se da je građanski rat spriječio širenje virusa i izbijanje epidemije velikih razmjera kao u drugim afričkim zemljama, primjerice Namibiji, gdje je HIV-om zaražena svaka peta osoba.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika