24.03.2009. / 07:23

Autor: Hina

Mađarski socijalisti i liberali za nestranačku osobu na čelu vlade

Dvije su se stranke također dogovorile da neće osnivati vladajuću koaliciju, ali će zajednički podržati novog premijera

Ferenc GyurcsanyFerenc GyurcsanyMađarska vladajuća socijalistička stranka (MSZP) i oporbeni slobodni demokrati (SZDSZ) postigli su načelnu suglasnost da će novu mađarsku vladu voditi stručna i nestranačka osoba, izvijestila je u ponedjeljak predsjednica kluba zastupnika Ildiko Lendvai.

Dvije su se stranke također dogovorile da neće osnivati vladajuću koaliciju, ali će zajednički podržati novog premijera. Očekuje se da će se o imenu kandidata dogovoriti do četvrtka.

Dnevnik Nepszabadsag objavio je u ponedjeljak da su favoriti bivši guverener središnje banke Gyorgy Suranyi i bivši predsjednik mađarske akademije znanosti i umjetnosti Ferenc Glatz.

"Pokušat ćemo za premijersko mjesto potražiti čovjeka koji je stručan i obrazovan i kojega će prihvatiti cijelo društvo, radije nego nekog političara", objasnila je Lendvai.

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u subotu je najavio da će odstupiti s dužnosti i rekao je da je zemlji potrebna nova vlada s novim čelnikom kako bi se nosila s gospodarskim slomom.

Mađarsku je globalna recesija osobito teško pogodila, a Gyurcsanyeva je popularnost pala na najnižih 18 posto: toliko malo potpore nije imao nijedan mađarski premijer od pada komunizma.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika