24.03.2009. / 14:02

Autor: Hina

Ni treći optuženi za Morinj ne priznaje krivicu

Prošlog tjedna pred Vijećem Višeg suda o krivnji su se izjasnili prvooptuženi Mlađan Govedarica i drugooptuženi Zvonko Tarle, također niječući da su počinili bilo kakvi zločin

Pretučeni logoraši u MorinjuPretučeni logoraši u MorinjuSuđenje šestorici pripadnika bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) optuženih za mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja u crnogorskom logoru Morinju, tijekom ratnih događanja početkom devedesetih godina, nastavljeno je u utorak u Višem sudu u Podgorici saslušavanjem trećeoptuženog Iva Gojnića.

I on je, kao i prethodna dva optužena, nijekao navode optužnice koji mu se stavljaju na teret, rekavši da "nije vidio niti je naređivao bilo kakva nedjela u logoru Morinju". Gojnić je rekao da je u to vrijeme radio administrativni i intedantski dio posla.

On je od suda tražio da mu ukine pritvor, tvrdeći da boluje od rijetke bolesti imunološkog sustava koja zahtijeva poseban režim života i prehrane, koji u zatvoru nema.

Prošlog tjedna pred Vijećem Višeg suda o krivnji su se izjasnili prvooptuženi Mlađan Govedarica i drugooptuženi Zvonko Tarle, također niječući da su počinili bilo kakvi zločin.

Zvonko Tarle, koji je u to vrijeme bio zadužen sa sigurnost u JNA, prilikom davanja iskaza nije mogao kazati koliko je osoba ispitivao u Morinju, navodeći da bi to moglo biti između 40 ili 50 zatvorenika. Tarle vjeruje da je kroz Morinj prošlo između 250 i 270 zatvorenika.

On je kazao da tijekom njegova boravka u Morinju nijedan zatvorenik nije smrtno stradao, te da nije vidio da je bilo tko od zaposlenih u Centru tukao zatvorenike.

Suđenje se nastavlja 30. ožujka, kada se o krivnji trebaju izjasniti i ostali optuženi pripadnici aktivnog i rezervnog sastava bivše JNA. Pored Govedarice, Tarlea i Gojnića optuženi su još i Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin.

Opužnica ih tereti da su tijekom rata u logoru Morinju "naređivali mučenje, mučili, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim s dubrovačkog područja".

Za svjedočenje u Podgorici sudske pozive dobilo je 159 logoraša iz Morinja.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika