24.03.2009. / 15:24

Autor: Andrea Belin

10 načina da zaštitite privatnost na Facebooku

Mlađa generacija šali se riječima: "Ako te nema na 'fejsu'-ne postojiš"! Dakako, nismo baš tako rigorozni, no činjenica da je svakim danom sve više korisnika, te da mnogi ne znaju kako njihove profile ne prate samo prijatelji, već i poslodavci koji iz toga mogu isčitati više nego biste željeli...

Privatnost je bitna i na FacebookuPrivatnost je bitna i na FacebookuUlogirani ste na Facebook, a ipak ne želite svoju privatnost dijeliti s ostatkom svijeta? Mnogo puta čuli ste da poslodavci upravo preko 'fejsa' dolaze do privatnih podataka o zaposlenicima? Ukoliko ste na oba pitanja odgovorili potvrdno, nudimo vam nekoliko korisnih savjeta kako zaštiti privatnost, a da istovremeno ostati u kontaktu sa svojim prijateljima.

1. Grupe prijatelja

Ako niste znali, na Facebooku možete kreirati posebne grupe prijatelja tako da vaše slike, intimne razgovore ili nešto treće ne moraju vidjeti baš svi koje imate na popisu prijatelja. Sigurno sa svih pedesetak, stotinjak il koliko ih već imate niste toliko bliski da bi podjelili baš sva svoja razmišljanja. Dakle, možete ih svrstati u nekoliko skupina i na taj način s njima komunicirati.
Uobičajene grupe u koje možete razvrstati svoje prijatelje su "Friends", "Familiy" i "Professional". Primjerice, stavili ste sliku s partyja na kojem ste se malo razuzdali i ne želite da ju vidi netko iz vaše obitelji. Na ovaj način možete ju proslijediti samo onima za koje mislite da vas neće osuđivati jer ste malo pretjerali. Kliknite na "friends", zatim "friend list" i odaberite u koje skupine ih želite grupirati.

2. Uklonite profil s tražilice facebook korisnika

Mnogo ljudi zbog znatiželje ili nekog drugog razloga pretražuje neke svoje bivše ljubavi, prijatelje. Ako ne želite da vas neke osobe nađu putem ove društvene mreže i to se može riješiti u nekoliko koraka:
a) Kliknite na postavke pretraživanja privatnosti (search privacy settings page)
b) Ispod "search visibility" kliknite na aplikaciju "only friends",
c) Na kraju spremite promjene (save changes)

3. Ukloniti svoj profil s Google tražilice

Ukoliko kliknete nečije ime na googleu velika je šansa da vam se automatski prikaže je li i korisnik facebooka. Ovo je savršeno za ljude koji nikako ne mogu stupiti u kontakt s nekim prijateljem čiji su se putevi razišli zbog nekih životnih okolnosti. Međutim, neki jednostavno ne žele da se dopre do njih na taj način. Vrlo jednostavno možete zabraniti da se klikom na webu otvori prikaz da ste na fejsu. Na postavkama pretraživanja privatnosti ( search privacy settings page) zamjetiti ćete kvadratić pored aplikacije "create a public search listing for me and submit it for search engine indexing" , jednim klikom u taj kvadratić, vaš profil neće biti vidljiv na google pretraživaču.

4. Slike, kako ih se rješiti?

Ovo je klasični problem ove mreže. Kao što smo na početku spomenuli, netko je stavio vašu sliku u ne baš pohvalnom izdanju. Kako je se rješiti da to ne vide svi korisnici mreže?
Najprije kliknite na postavku pretraživanja privatnosti, dakle također na (privacy settings page) i kliknite na postavke za mijenjanje slika na kojima ste označeni (photos tagged of you). Odaberite s kime želite podijeliti takvu fotografiju, ako postoji netko jednostavno odaberite tu skupinu prijatelja ili kliknite na opciju da ju samo vi možete pogledati (friends of friends, only friends, some friends, only me).

5. Zaštitite svoj album sa slikama

Ako ste se odlučili staviti neke od svojih fotografija, možete odabrati s kime ih želite podijeliti. U postavkama također možete označiti kojoj skupini prijatelja će biti dostupne. Dakle, kliknite na "photos privacy page". Postaviti će vam se pitanje "who can see this"? Na vama je da odaberete.

6. Zabranite prikazivanje vašeg trenutačnog "statusa"

Prikazat ćemo vam to na jednom najbanalnijem primjeru. Prekinuli ste s djevojkom ili dečkom i neda vam se slušati tuđa sažaljenja i pitanja poput "žao mi je, kako se to dogodilo, zašto" itd... U postavkama možete promijeniti svoj trenutni status tj, možete maknuti aplikaciju koja pokazuje jeste li trenutačno slobodni, u vezi ili nešto treće što mnogo puta nije baš za javnost. Kao i svaki put do sada (privacy settings page), zatim "remove relationship status".

7. Zabranite prikazivanje određenih aplikacija koje ste klikali

Primjerice dodali ste aplikaciju u kojoj piše da ste se sinoć toliko napili da niste znali za sebe. Ona je automatski vidljiva na vašem profilu. Sigurno ne želite da osobe s kojima radite, a imate isključivo poslovni odnos, obavijestiti o tome. Takve aplikacije bilo bi najbolje izbjegavati u širokom krugu. Na taj način nećete strahovati jesu li određene osobe obaviještene o vašim željama, radnjama ili nešto slično. Ako naiđete na neku aplikaciju primjerice "have sex", jednostavno dalje ne klikajte.

8. Zabranite prikazivanje e-mail adrese, broja telefona...

Prilikom ulogiravanja na facebook, od vas se tražilo da navedete svoje osobne kontakte kao što je e-mail, broj mobitela, obrazovanje..Vi ste sve to ispunili kako se od vas tražilo, pri tome niste razmišljali o posljedicama. Nakon nekog vremena počeli ste dobivati čudne mailove, neobične sms poruke. Sigurno ste se pitali kako je to moguće, kada nikome nepoznatom niste dali svoj broj. Jeste li zaboravili da ste ga upisali na fejsu i da je on vrlo lako dostupan apsolutno svima. Promijenite to odmah. Koristite aplikaciju " contact information" u kojoj sve to na vrlo jednostavan način možete izbrisati. Na kraju samo spremite promjene (save changes).

9. Zabraniti prikazivanje poruka kojih se sramite na "wallu"

Ako vi 'fejs' koristite isključivo zbog posla, ne mora značiti da ga isključivo zbog toga koriste i vaši prijatelji. Ako ne želite da određene osobe na vašem "wallu" vide poruke koje vam je netko poslao, vrlo jednostavno im možete to zabraniti. Klikom na ikonu "settings" odaberite tko može vidjeti poruke koje su vam poslali oni najintimniji prijatelji. Isto tako odabranim pojedincima možete zabraniti i pristup vašem "wallu". Dakle: najprije "settings" pa "news feed and wall" i na kraju odabir prijatelja kojima ćete dopustiti komunikaciju preko vašeg "walla".

10. Čuvajte privatnost svojih prijatelja

Vjerujemo da je vrlo zabavno pokazati cijelom svijetu da imate jako puno prijatelja. No, jeste li se pitali što druga strana misli o tome. Jeste li razmišljali da neki od vaših prijatelja jednostavno ne žele da ih na vašoj listi zamjete određene osobe s kojima ne žele prijateljevati. Mogu vam biti prijatelji i ako ih maknete s liste koju mogu svi vidjeti. To možete učiniti na stranici "profil privacy" i promijenite sve što smatrate da bi bilo dobro izmjeniti.

Ovo je samo deset mogućnosti kojima korištenje ove društvene mreže može sačuvati vaš privatni život. Dobro razmislite zbog čega ga uopće koristite, da li isključivo zbog posla ili radi zabave. Ako ne želite svoj život dijeliti s ostatkom svijeta, odaberite neke od aplikacija koje će vam olakšati korištenje Facebooka.

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika