25.03.2009. / 15:01

Autor: Hina

Javier Solana: Od BiH očekujemo djela, a ne riječi

"Mi imamo plan za angažiranje EU nakon OHR-a, no morate pokazati da ste spremni za tu tranziciju", kazao je Solana.

Javier SolanaJavier SolanaVisoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozvao je političare u Bosni i Hercegovini da djelima pokažu kako svoju zemlju žele vidjeti u Uniji potvrdivši kako će u tom slučaju imati punu potporu Bruxellesa u provedbi potrebnih reformi.

U intervjuu koji su u srijedu objavile banjalučke "Nezavisne novine" Solana je kazao kako je EU spremna BiH pomoći savjetima i novcem no provedba nužnih reformi ostaje isključiva odgovornost vlasti u toj zemlji.

Kao jednu od najvažnijih zadaća Solana je istaknuo potrebu izmjena postojećeg ustava BiH.

"Da bi se pridružila EU, BiH će morati prilagoditi svoj ustav, i to iz dva razloga. Kao prvo, administracija BiH je prekomplicirana i preskupa da bi bila u stanju zadovoljiti potrebe svojih građana i neće izdržati teret europskih integracija. A kao drugo, neke od odredbi sadašnjeg ustava nisu sukladne Konvenciji o ljudskim pravima i Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi", objasnio je Solana.

Komentirajući mogućnost zatvaranja Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR), Solana je kazao kako je to realno tek kada se ispune jasno postavljeni uvjeti, što opet ovisi o ponašanju i postupcima domaćih političara.

"Mi imamo plan za angažiranje EU nakon OHR-a, no morate pokazati (BiH) da ste spremni za tu tranziciju", kazao je Solana.

Dodao je kako je siguran da će austrijski diplomat Valentin Inzko, koji uskoro i formalno preuzima dužnost visokog predstavnika za BiH, pomoći rješavanju postojećih problema te da će u tome imati punu potporu EU.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika