26.03.2009. / 12:33

Autor: Hina

Merkel: Afganistan više nikad ne smije ugroziti sigurnost NATO-a

'Ne smijemo dopustiti da Afganistan predstavlja terorističku prijetnju sigurnosti članova Saveza', objasnila je njemačka kancelarka, podsjetivši da su atentati od 11. rujna 2001., u kojima je poginulo gotovo 3000 osoba u SAD-u, pripremani u Afganistanu

Angela MerkelAngela MerkelAfganistan je "najvažniji ispit za NATO danas" i ne smije više nikad predstavljati terorističku prijetnju za sigurnost članova Saveza, izjavila je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel ispred Bundestaga u Berlinu.

"Afganistan je najvažniji ispit za NATO danas", kazala je Merkel prije summita 3. i 4. travnja kad će Atlantski savez proslaviti 60. obljetnicu.

Mjera uspjeha operacije NATO-a je jasna: "Ne smijemo dopustiti da Afganistan predstavlja terorističku prijetnju sigurnosti članova Saveza", objasnila je kancelarka. Ona je podsjetila da su atentati od 11. rujna 2001., u kojima je poginulo gotovo 3000 osoba u SAD-u, pripremani u Afganistanu.

Cilj intervencije NATO-a je da Afganistan "može trajno sam zajamčiti sigurnost", dodala je ona.

Ako članovi Saveza moraju intervenirati izvan svoje zone, kao što to čine u Afganistanu, kako bi zajamčili sigurnost, kancelarka je zatražila da "strateški koncept" NATO-a, koji mora biti preispitan ove godine, "obilježi granice utjecaja Saveza".

"Ne mogu zamisliti NATO svjetskih razmjera. Savez je usredotočen na kolektivnu sigurnost partnera Sjevernog Atlantika i mora to ostati", rekla je Merkel.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika