26.03.2009. / 14:39

Autor: Hina

Sarkozy se odriče titule kneza Andore, ako ne promjene zakon o bankarskoj tajni

Sarkozy je jedan od državnika koji se snažno zauzima protiv "poreznih oaza" i bankovnih tajni otkako je izbila globalna financijska kriza kako bi se ušlo u trag utajivačima poreza i prevarantima

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy spreman je odreći se svoje titule andorskoga kneza ako ta zemlja ne promijeni zakon o povjerljivim bankovnim podacima.

Francuski predsjednik i biskup španjolskoga Urgella zajednički su kneževi Andore, malene zemlje u Pirenejima koja se nalazi na crnoj listi Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) nekooperativnih financijskih centara.

Sarkozy je jedan od državnika koji se snažno zauzima protiv "poreznih oaza" i bankovnih tajni otkako je izbila globalna financijska kriza kako bi se ušlo u trag utajivačima poreza i prevarantima.

"Sarkozy je rekao da će se odreći titule kneza ako se Andora ne počne ponašati kako treba", obznanila je ministrica obitelji u francuskoj vladi Nadine Morano.

Andorom formalno zajednički vladaju šef francuske države i biskup Urgella još od 16. stoljeća iako je ta kneževina već odavno izgradila vlastite institucije koje su preuzele izvršnu vlast.

Nedavno je i Švicarska ublažila svoje stroge zakone o zaštiti bankovnih tajni, a na crnoj listi OECD-a nalaze se Monako i Lihtenštajn.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika