26.03.2009. / 17:49

Autor: Martina Čizmić

Hoće li Unicredit oduzeti Mercator Bošku Šrotu?

Iz Pivovarne Laško poručuju kako uredno otplaćuju svoje kredite, ali da li je tako i sa drugim tvrtkama povezanim sa Boškom Šrotom, nisu znali reći

Boško ŠrotBoško ŠrotUnicredit Slovenija mogla bi od tvrtki oko Pivovarne Laško unovčiti založene dionice Mercatora i tako preuzeti kontrolu nad tim trgovačkim lancem. No, prema informacijama kojima raspolažu Finance, do toga ipak neće doći.

"Za sada ne razmišljamo o tome. Ali ne mogu govoriti u ime drugih banaka, jer o tome nemam informacija", rekao je šef Unicredita u Sloveniji, France Arhar.

S druge strane iz Pivovarne Laško poručuju kako uredno otplaćuju svoje kredite, ali da li je tako i sa drugim tvrtkama povezanim sa Boškom Šrotom, nisu znali reći.

Boško Šrot je još u studenom prošle godine oglasio prodaju gotovo 50 posto udjela u Mercatoru. No, početkom ožujka se predomislio i poručio kako prodaje samo četvrtinu Mercatora. Tako bi djelomično povratio svoje pravo glasa, koje mu je oduzela Agencija za kontrolu tržišta, jer nije objavio ponudu za preuzimanje tvrtke iako je u njoj imao više od 50 posto udjela.

No, prodaja Mercatora postaje sve kompliciranija. Vrijeme krize zasigurno nije najbolje vrijeme za prodaju tvrtke. Ukoliko Šrot proda Mercator nekoj od prijateljskih tvrtki, recimo Orbicu Branka Roglića, imao bi velikih problema sa regulatornim tijelima. Naime, Roglić je veoma blizak sa Andrijanom Starina Kos, i u slučaju prodaje teško bi uvjerio regulatorna tijela da nema utjecaja u tvrtki. Inače, Šrot ima svega 11 posto Mercatora u svom vlasništvu koji nisu pod kreditom.

Unicredit je inače već zaplijenio 8 posto Mercatora, a daljnjom zaplijenom Šrotu bi mogao pomoći da se riješi djela dugova i postupka prodaje. Izvori s kojima su kontaktirale Finance, upozoravaju kako bi to značilo da Unicredit već ima kupca kojeg zanima veći udio (više od 30 posto) u Mercatoru.

Kako je prema neslužbenim podacima, dug Pivovarne Laško prešao 420 milijuna eura, moglo bi se dogoditi da Mercator prijeđe u ruke bankara u sklopu namirenja dugova. Banke su Šrotu davale kredite zajedničik, pa je veoma teško izračunati koliki bi udio Mercatora trebala unovčiti Unicredit banka kako bi se namirila.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika