15.03.2012. / 13:09

Autor: Hina

Ponovno istraga o prodaji 30 posto dionica Mercatora 2005.

Viši sud u Ljubljani naredio je ponovno otvaranje istrage o prodaji skoro trećine trgovačkog lanca Mercator 2005. godine Pivovarni Laško (PL) i Istrabenz holdingu, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Sumnjiva je prodaja dionica Mercatora IstrabenzuSumnjiva je prodaja dionica Mercatora IstrabenzuViši sud u Ljubljani naredio je ponovno otvaranje istrage o prodaji skoro trećine trgovačkog lanca Mercator 2005. godine Pivovarni Laško (PL) i Istrabenz holdingu, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Tri godine nakon što je u prvom postupku zahtjev za istragom odbijen kao neutemeljen, viši sud je na žalbu specijaliziranog tužiteljstva za progon gospodarskog kriminala odobrio istragu nad Boškom Šrotom i Igorom Bavčarom te Markom Pogačnikom i Tomažom Toplakom.

Dva državna fonda na čelu kojih su se nalazili Pogačnik i Toplak prodala su 2005. godine 16,3 posto dionica Mercatora Istrabenzu, na čijem se čelu nalazio Bavčar i 13,7 posto PL-u u vrijeme kada je direktor bio Šrot. Sumnjiče za navodnu zloporabu položaja i štetu pričinjenu državnoj imovini.

Pivovarni Laško i Istrabenz holdingu Mercatorove dionice su bile prodane po tadašnjoj burzovnoj cijeni od 158 eura za dionicu, daleko manjoj od one koja se u ono vrijeme mogla postići javnim natječajem i u transparentnom postupku.

Slovenski mediji podsjećaju i na političku pozadinu slučaja. Riječ je o godinama prisutnim nagađanjima da je prodaju državnog portfelja u Mercatoru 2005. godine odobrio Janez Janša, koji se i tada nalazio na čelu vlade, te da je to učinio u zamjenu za veći politički utjecaj u vodećem dnevnom listu "Delo" koje je još uvijek u vlasništvu Pivovarne Laško. Janša je inače stalno negirao navode kako je "prodaja ispod stola" Mercatorovih dionica u državnom portfelju dogovorena u njegovu kabinetu i dovela do destabilizacije Mercatora.

Poslije nekoliko godina Janša je ipak javno priznao da se prodaja dionica Mercatora dvjema tvrtkama koje su kasnije financijski posrnule zbog golemih kredita naknadno pokazala pogrešnom.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika