31.03.2009. / 14:49

Autor: Katarina Zorić

BiH: 1500 branitelja počinilo samubojstvo, država ne reagira

Predstavnici braniteljskih udruga za takvo stanje krive vlast koja, kako kažu, nema sluha za braniteljske potrebe

Branitelji u BiH nemaju se kome obratiti za pomoćBranitelji u BiH nemaju se kome obratiti za pomoćOko 1500 razvojačenih branitelja u BiH od početka rata do danas počinilo je samoubojstvo, pokazuju šokantni podaci nekoliko braniteljskih udruga proizašlih iz HVO-a i Armije BiH. Predstavnici braniteljskih udruga za takvo stanje krive vlast koja, kako kažu, nema sluha za braniteljske potrebe, piše Dnevni avaz. Navode da se to najbolje vidi u činjenici da niti na entitetskoj niti na državnoj razini nema stručnih savjetodavnih ustanova za branitelje.

Josip Zvonimir Kukić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, kaže kako su najodgovorniji za ovakvo stanje predstavnici domaće vlasti. “O braniteljima nitko ne vodi računa, prepušteni su sami sebi a svi ih se sjete samo pred izbore”, rekao je Kukić za Dnevni avaz. On smatra kako političari od rata do danas nikada nisu ni pokušali izaći u susret braniteljima kako bi im pomogli u ostvarivanju njihovi prava.

“Najbolji primjer je nedavna presuda Marku Radiću i ostalima, kada nitko od hrvatskih političara nije reagirao na pravi način”, istaknuo je Kukić. Slična stvar je kada su u pitanju isplate raznih braniteljskih naknada, gdje se već godinama pojavljuju zastoji te im se ta prava na sve načine pokušavaju oduzeti. “Preko braniteljskih udruga pokušavamo pomoći braniteljima, ali bez prave pomoći vlasti sigurno nećemo doći do pravih rezultata. Očito je da su branitelji postali teret vlastima u BiH”, navodi Kukić.

Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenika i razvojačenih branitelja HVO-a Federacije također smatra kako su domaće vlasti od rata uvijek zaobilazile braniteljske probleme te ih dovele u ovakvu situaciju. “Čovjek koji je ratovao za ovu zemlju, ostao invalid, dobije pravo na određenu naknadu, koja je mizerna, ali ne dobije ni ta sredstva odluči na sebe podignuti ruku. Nažalost, takvih primjera je mnogo”, ustvrdio je Jurčević.

Napomenuo je da se samoubojstva branitelja nikada u potpunosti neće moći spriječiti, ali je naglasio da bi se situacija zasigurno poboljšala kada bi se više radilo na savjetovanjima branitelja. Jurčević je potvrdio kako u BiH nema takvih ustanova te da branitelji moraju izdvojiti puno novca ako se samostalno odluče potražiti stručnu pomoć. “Braniteljske udruge u cijeloj zemlji moraju se aktivnije uključiti u rješavanje ove problematike kako bi se donekle popravila ova crna statistika”, kaže Jurčević.

Odnosom prema braniteljskoj populaciji ogorčen je i Mehmed Šišić, predsjednik Saveza demobiliziranih branitelja BiH. “Najčešći razlozi samoubojstava branitelja su siromaštvo i neriješeno stambeno pitanje, a svi u našoj zemlji bi se trebali zapitati zbog čega su ljudi koji su branili ovu zemlju dovedeni u ovakvu situaciju”, dodao je Šišić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u BiH više od deset posto stanovništva ima simptome PTSP-a, a zbog sve veće nezaposlenosti taj postotak ima tendenciju rasta.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika