31.03.2009. / 20:01

Autor: Hina

Seks u Vatikanu: Papa istražuje razuzdane Kristove legionare

Kristovi legionari u utorak su potvrdili inspekciju, poznatu u crkvenom riječniku kao "apostolska vizitacija", a Vatikan je 10. ožujka o tome privatno izvijestio red

Papa BenediktPapa BenediktPapa Benedikt XVI. naredio je istragu o utjecajnom rimokatoličkom svećeničkom redu čiji je utemeljitelj, pokazuju dokazi, bio seksualni zlostavljač i imao najmanje jedno djete s ljubavnicom.

Kristovi legionari u utorak su potvrdili inspekciju, poznatu u crkvenom riječniku kao "apostolska vizitacija", a Vatikan je 10. ožujka o tome privatno izvijestio red.

Konzervativne Legionare posljednjih godina potresa niz skandala vezanih za njihova utemeljitelja, oca Marciala Maciela koji je lani umro u 87. godini.

Red je prošloga mjeseca objavio kako ima dokaze da je desetljećima živio dvostrukim životom. Dok je vodio svećenički red koji se obvezao na celibat, Maciel je imao ljubavnicu s kojom je imao najmanje jedno djete.

Papa Benedikt XVI. zatražio je 2006. od Maciela da ode u mirovinu nakon optužbi da je prije nekoliko desetljeća zlostavljao sjemeništarce.

Red je godinama odbacivao optužbe, no nakon što su se pojavili novi dokazi Maciel je umirovljen. On je u to vrijeme bio jedan od najviših vjerskih dužnosnika sankcioniranih za seksualno zlostavljanje.

"Apostolska vizitacija" može rezultirati kaznama i disciplinskim mjerama, takve istrage nisu česte i mogu trajati mjesecima.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika