01.04.2009. / 13:31

Autor: Sandra Županić

U Osijeku predstavljena ovogodišnja akcija Top stipendija za top studente

Predstavnici gradskih i županijskih vlasti složili su se da iznosi njihovih stipendija nisu dovoljni, ali da se iz proračuna izdvajaju maksimalni iznosi koje je moguće izdvojiti u trenutnom vremenu gospodarske krize

Top student Aleksandar Kibel, Nina Šmigmator, voditeljica rasprave Sanja Račić, Vesna Brezovac je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, Ksenija Zbožil pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu Osječko-baranjske županije, Igor Gavranović, top studentica Tena Velki, Ivica Vukelić, rektorica Gordana Kralik, Drago Žagar, Krešimir Bubalo, Danijel Koletić iz Apriorija, i top studenti Marko Šarić i Sonja TroskotTop student Aleksandar Kibel, Nina Šmigmator, voditeljica rasprave Sanja Račić, Vesna Brezovac je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, Ksenija Zbožil pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu Osječko-baranjske županije, Igor Gavranović, top studentica Tena Velki, Ivica Vukelić, rektorica Gordana Kralik, Drago Žagar, Krešimir Bubalo, Danijel Koletić iz Apriorija, i top studenti Marko Šarić i Sonja TroskotDanas je u Rektoratu osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera održano predstavljanje Top stipendije za top studente. Ovu akciju, koju je pokrenuo tjednik Nacional, došli su podržati rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik, osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo i zamjenik osječkog gradonačelnika Ivica Vuletić. I ovo predstavljanje održano je u obliku okruglog stola čiji su sudionici bili predstavnici gradskih i županijskih vlasti, sveučilišta i studenata. Raspravljalo se o troškovima studiranja, dostatnosti državnih i gradskih stipendija te drugim problemima iz studentskog života.

Predsjednik Studentskog zbora osječkog Sveučilišta Igor Gavranović istaknuo je da gradske i državne stipendije nisu dovoljne za pokrivanje studentskih troškova.

"Egzistencijalni minimum studenata u Osijeku je oko 2000 kuna i to bez ikakvih izvannastavnih aktivnosti. Velika je pomoć to što su studenti nedavno oslobođeni plaćanja gradskog prijevoza. Ipak, treba još puno raditi na komunikaciji vlasti i studenata", rekao je Igor.

Predstavnici gradskih i županijskih vlasti složili su se da iznosi njihovih stipendija nisu dovoljni, ali da se iz proračuna izdvajaju maksimalni iznosi koje je moguće izdvojiti u trenutnom vremenu gospodarske krize.

Prorektor za nastavu Drago Žagar i župan Bubalo obećali su se aktivnije uključiti u pronalaženje gospodarstvenika koji bi bili spremni stipendirati studente.

Svi sudionici pohvalili su dugotrajnost i kvalitetu Top stipendije te pozvali što više studenata osječkog Sveučilišta da se ove godine prijave. Do sada je 18 studenata sa osječkog Sveučilišta dobilo Top stipendiju, od kojih je nekoliko sudjelovalo u današnjoj raspravi.

Utemeljitelj akcije, tjednik Nacional i tvrtke partneri Ina, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club i Hrvatska poštanska banka ove su godine osigurali rekordnih 1.440.000,00 kn, a nakon što su se akciji regionalnih stipendija priključile i zadarske tvrtke Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba, fond je porastao na 1.520.000,00 kn.

U skladu s tim, ove će godine biti dodijeljeno ukupno 38 stipendija u iznosu od 40.000,00kn, odnosno 4.000,00 kn mjesečno.

Vezane vijesti

Bubalo: HAC ne odustaje od koridora 5C

Bubalo: HAC ne odustaje od koridora 5C

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je danas u Osijeku kako je od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića dobio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika