02.04.2009. / 10:47

Autor: Katarina Zorić

Mito po školama: Izdavači časte učitelje kako bi izabrali njihove udžbenike

Predsjednik Udruge autora udžbenika Ante Bežen kaže kako godinama upozoravaju na neprimjerenost promidžbe udžbenika

Izdavači se koriste i mitom kako bi što bolje plasirali svoje knjige na tržištuIzdavači se koriste i mitom kako bi što bolje plasirali svoje knjige na tržištuIzdavači školskih udžbenika ne biraju sredstva kako bi se izborili za svoju poziciju na tržištu knjiga, a najnoviji primjeri pokazuju kako im nije strano ni mito. Školska knjiga je tako u hotelu Westin za profesore povijesti organizirala egipatsku večeru na kojoj se uživalo u egipatskim delicijama i piću. Profil je u dvorani Vatroslava Lisinskog organizirao besplatan koncert Olivera Dragojevića. Nakladnička kuća Alfa odlučila je ove subote sadašnje i buduće korisnike svojih udžbenika počastiti cjelodnevnim izletom u dolinu Gacke i ručkom u hotelu Zvonimir u Otočcu, piše Jutarnji list.

Navodno je izlet u dolinu Gacke samo jedan od izleta na koji Alfa planira voditi učitelje. Vlasnik te nakladničke kuće Miro Petric kaže pak da njemu nije poznato kuda bi u subotu na njegov trošak trebali otputovati profesori biologije i kemije. "Ne znam ništa o izletu u dolinu Gacke. Znam samo to da sam dopustio edukacijske izlete, no koncerte i nekakve kineske i egipatske večere nisam", rekao je Jutarnjem Petric.

Predsjednik Udruge autora udžbenika Ante Bežen kaže kako godinama upozoravaju na neprimjerenost promidžbe udžbenika. "Lani smo od Ministarstva obrazovanja tražili da takvo ponašanje regulira etičkim kodeksom. No, ništa se nije napravilo. Dapače, ove je godine situacija izmaknula kontroli", tvrdi Bežen.

Nije mu jasno zašto se takve stvari toleriraju, posebno danas kada se nastoji uštedjeti svaka kuna u proračunu. "S jedne strane, nastavnicima smanjujemo plaće, a s druge ih novcem iz proračuna podmićujemo da koriste udžbenike određenog izdavača", kaže Bežen.

Porezne obveznike prošle su godine besplatni udžbenici stajali 400 milijuna kuna, a najmanje 40 milijuna potrošeno je na lobiranje izdavačkih kuća, odnosno na darove i druge pogodnosti za škole i učitelje.

Vezane vijesti

Hitno testiranje ispita državne mature

Hitno testiranje ispita državne mature

Nakon brojnih prigovora maturanata, roditelja i nastavnika na ovogodišnji ispit državne mature iz hrvatskog jezika, ministar Željko Jovanović… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika