03.04.2009. / 07:37

Autor: Hina

Udarac na Švicarce: OECD obajvio 'crnu listu' poreznih oaza

Nakon summita u Londonu, zemlje G20 su obećale da će "djelovati" protiv nekooperativnih pravosudnih vlasti, pa tako i protiv poreznih rajeva, prepuštajući OECD-u brigu oko objavljivanja popisa dotičnih zemalja

Costa Rica, Malezija, Urugvaj i Filipini nalaze se na crnoj listiCosta Rica, Malezija, Urugvaj i Filipini nalaze se na crnoj listiOECD je u četvrtak objavio dva popisa poreznih rajeva, među kojima i crnu listu na kojoj su se našli Kostarika, Malezija, Filipini i Urugvaj, pošto je G20 u Londonu donio odluku da će djelovati protiv država koje nisu kooperativne na poreznom području.

Taj popis uključuje imena zemalja koje se nikad nisu bile obvezale da će poštovati međunarodne norme, dodaje Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak na svojoj internetskoj stranici.

Usto, drugi popis s imenima 38 zemalja, među kojima su Monako, Liechtenstein, Nizozemska, Švicarska, Luksemburg i Belgija, obuhvaća države koje su se obvezale da će poštovati propise OECD-a, ali ih "stvarno" nisu primjenjivale, kako navodi ta organizacija.

Nakon summita u Londonu, zemlje G20 su obećale da će "djelovati" protiv nekooperativnih pravosudnih vlasti, pa tako i protiv poreznih rajeva, prepuštajući OECD-u brigu oko objavljivanja popisa dotičnih zemalja.

OECD na svojoj internetskoj stranici objavljuje i popis zemalja koje "stvarno" primjenjuju međunarodne norme, kao što su Francuska, Rusija, SAD i Kina.

Vezane vijesti

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Angela Merkel može biti zadovoljna summitom skupine G20. Kao hrid o koju udaraju valovi u moru ona je podnijela kritike SAD-a i prije svega zemalja u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika