03.04.2009. / 17:31

Autor: Nacionalova redakcija

Obama: 'Ulaskom Hrvatske u NATO pojačava se sigurnost cijele Europe'

Sarkozy je 'trijumfalni povratak' vojnom savezu objasnio činjenicom da Francuska ionako sudjeluje u nizu NATO operacija, pa je besmisleno da ne dijeli onaj dio koji se odnosi na odlučivanje o svemu

Predsjednik SAD-a Barack Obama i francuski kolega Nicolas Sarkozy; Foto: ReutersPredsjednik SAD-a Barack Obama i francuski kolega Nicolas Sarkozy; Foto: Reuters

"SAD snažno podupire jačanje europske obrane i sigurnosti. Zato smo izrazili dobrodošlicu Hrvatskoj i Albaniji i veselimo se jačanju uloge Francuske u strukturama NATO-a", rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama uoči NATO summita u Strasbuourgu, pozdravivši time dvije nove članice Sjevernoatlantskog saveza, čiji su najviši predstavnici danas doputovali u njemački Baden - Baden.

Hrvatska delegacija, predvođena predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, na summit je došla u poslijepodnevnim satima. Prema planu i protokolu, oni će nazočiti večeri predstavnika 28 država članica. Formalni dio NATO summita započeti će tim okupljanjem, a kopiju Sjevernoatlantskog ugovora Sanaderu i Mesiću trebao bi najvjerojatnije predati čelnik SAD-a Barack Obama.

Mesić će se tom prigodom obratiti čelnicima NATO saveza, a očekuje se da će izraziti zahvalnost zbog prijama u NATO. Sutra će glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer otvoriti sastanak Sjevernoatlanskog vijeća, gdje će se pozdraviti ulazak dvije zemlje u NATO, za što je predviđeni datum 1. travnja.

Okupljanju zemalja članica u Baden - Badenu prethodio je jutrošnji američko-francuski sastanak najviših državnih dužnosnika. Nakon što je sudjelovao na dvodnevnom summitu zemalja G20 u Londonu gdje se krojio 'novi svjetski financijski poredak', novi američki predsjednik Barack Obama pridružio se danas državnicima na NATO summitu u Strasbourga. Dočekao ga je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, predstavnik zemlje koja je 43 godine izbivala iz Sjevernoatlantskog saveza, a sada obnavlja svoje članstvo. Sarkozy je 'trijumfalni povratak' vojnom savezu objasnio činjenicom da Francuska ionako sudjeluje u nizu NATO operacija, pa je besmisleno da ne dijeli onaj dio koji se odnosi na odlučivanje o svemu.

Demonstracije u Baden-Badenu: Gdje god se pojavi NATO, zajamčeni su i protivnici ovog saveza, koji smatraju da se radi o beskorisnom i zastarjelom vojnom savezništvu koje jednostavno treba ugasiti; Foto: ReutersDemonstracije u Baden-Badenu: Gdje god se pojavi NATO, zajamčeni su i protivnici ovog saveza, koji smatraju da se radi o beskorisnom i zastarjelom vojnom savezništvu koje jednostavno treba ugasiti; Foto: ReutersObama je pak izjavio da je NATO najuspješnija organizacija u suvremenoj povijesti, te da je europska sigurnost automatski i američka sigurnost. Istaknuo je da SAD ne želi Europi biti patron, već partner, te dodao da od europskih država očekuje snažne saveznike. Osim predstavljanja Hrvatske i Albanije kao novih članica te povratka odmetnute Francuske, na summitu bi trebao biti izabran nasljednik Jaapa de Hoopa Scheffera, glavnog tajnika NATO saveza. Oko toga bi mogli nastati određeni problemi, ukoliko ostale članice NATO saveza ne uspiju nagovoriti turske dužnosnike da promijene mišljenje oko kandidature danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena.

Naime, on je najizgledniji novi glavni tajnik, ali iz Turske se odlučno tome protive, ponajprije zbog činjenice da je na čelu vlade države u kojoj su objavljene karikature proroka Muhameda, što je podiglo priličnu buru u svjetskoj javnosti prije tri godine. Ako Turska ostane pri svom stajalištu, a ne izabere se netko od drugih kandidata, norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Store, kanadski ministar obrane Peter McCay i bivši britanski ministar odbrane Des Brown: čelno mjesto će se popuniti naknadno. Sam NATO summit održava se na 60. obljetnicu osnutka, a na njemu će sudjelovati izaslanstva država koja broje više od 6000 članova.

'Povijesni trenutak za Hrvatsku'

Premijer Sanader i predsjednik Stjepan MesićPremijer Sanader i predsjednik Stjepan MesićPredsjednik Stjepan Mesić krenuo je danas putem Strasbourga zajedno sa premijerom Ivom Sanaderom. Prije polaska, Mesić je poručio da je 'za nas ovo povijesni trenutak jer Hrvatska dolazi na taj skup kao članica NATO-a'. Dodao je kako je Hrvatska vojska reformama dovedena na razinu standarda NATO-a, "profesionalizirana i depolitizirana". "Hrvatski je stav jasan, mi želimo da se odvoji rasprava o ulasku Hrvatske u EU od bilateralnog pitanja granične crte Hrvatske i Slovenije. Možemo razgovarati i o pristupu otvorenom moru, govorim o pristupu, jer to je riješeno međunarodnom konvencijom", rekao je Mesić

Premijer Ivo Sanader dodao je tomu da NATO nije samo vojno-obrambeni, nego i politički savez koji okuplja zemlje istih demokratskih vrijednosti. Hrvatska će biti za stolom s onim zemljama koje promiču slobodu i demokraciju u svijetu i brinu se o tim vrijednostima", izjavio je Sanader.

Osim predsjednika i premijera, hrvatsku će delegaciju predstavljati i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković te ministar obrane Branko Vukelić (H.Š.)

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika