03.04.2009. / 19:31

Autor: Hina

Optužbe iz Jeruzalema: 'UN-ova istraga o zločinima u Gazi je pokušaj rušenja ugleda Izraela'

"Istraga nema moralnog temelja od časa kad je, i prije nego je počela, odlučeno tko je kriv i za što", rekao je

Foto: ReuetersFoto: ReuetersIzrael je u petak kritizirao istragu UN-a o mogućim ratnim zločinima tijekom nedavne izraelske ofenzive u Gazi, pošto je objavljeno da je za nju zadužen bivši tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu Richard Goldstone.

"To nije pokušaj da se otkrije istina, već da se nanese šteta ugledu Izraela i da se pridruži naporima nekih zemalja radi sotoniziranja Izraela", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

"Istraga nema moralnog temelja od časa kad je, i prije nego je počela, odlučeno tko je kriv i za što", rekao je.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava u petak je imenovalo Goldstonea za voditelja istrage o "svim povrjedama ljudskih prava i humanitarnog prava počinjenim tijekom sukoba".

Goldstone je potvrdio da će kao istražitelj "povesti računa o svim povrjedama koje su istodobno počinjene u Izraelu, u Gazi i na okupiranu području".

U ofenzivi, koja je trajala od 27. prosinca 2008. do 18. siječnja 2009., razrušena je Gaza i ubijeno je više od 1300 Palestinaca. Na izraelskoj strani poginulo je 13 vojnika i civila u palestinskom raketiranju juga Izraela.

Kako navodi visoki izraelski dužnosnik koji nije htio otkriti identitet, još se ne zna hoće li vlada premijera Benjamina Netanyahua surađivati s ekipom UN-a. "Još ne znamo kako će vlada reagirati. U prošlosti smo surađivali u sličnim istragama", kazao je taj dužnosnik.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika