09.04.2009. / 07:44

Autor: Katarina Zorić

Transkripti svjedočenja u aferi kamioni: General Milićević teško optužio Rončevića

U spomenutom dokumentu, što ga je potpisao Milićević, tvrdi se da je izravnom pogodbom o nabavi 39 tzv. nebojnih kamiona iz 2004. država oštećena za 14,8 milijuna kuna

Jozo Milićević na slici s Antom Gotovinom Jozo Milićević na slici s Antom Gotovinom General Jozo Milićević optužio je bivšeg HDZ-ova ministra obrane Berislava Rončevića da je od njega izrijekom tražio da izmijeni sadržaj izvješća o spor­noj nabavi kamiona za MORH, piše Jutarnji list koji je u posjedu cjelovitog transkripta Milićevićeva svjedočenja, održa­nog 3. travnja.

U dokumentu koji je potpisao Mi­lićević, tvrdi se da je izravnom pogodbom o nabavi 39 tzv. ne­bojnih kamiona iz 2004. država oštećena za 14,8 milijuna kuna. Nakon što je predao iz­vještaj, bez izmjena ko­je je od njega Rončević zatražio, pripadnici Inspektorata koji su radili na tom predmetu po kratkom su postupku smijenjeni. Rončević je predložio i Milićevićevo umi­rovlje­nje.

Iz transkripta je jasno vidljivo kako su HDZ-ovi članovi povjerenstva te jedan HSS-ov član po­ku­šavali diskreditirati generala Milićevića. Tvrdili su kako je izvještaj sastavljen protuzakonito jer Inspektorat nije imao zakonske osnove nadzirati rad MORH-a.

Milićevića su optužili i da ne poznaje Zakon o javnoj na­ba­vi jer se to, kako su istaknuli, vidi u zaključcima u izvješću. Mi­lićević je pak ustrajao na tome da se držao zakona i da je radio po savjesti. Kako je rekao, njemu je plan rada odobrio upravo ministar Rončević, a problem je nastao tek kada je predao izvještaj. Milićević kaže da mu ministar nikad nije osporio nadzor u MORH-u, ali mu je i poručio da se u takvim nabavama ne treba držati pravila.

General Milićević tvrdi kako nikad nije vidio ugovor koji je MORH sklopio s tvrtkom Eurokamioni iako ga je tražio. Ugovor je na uvid tražio i Nenad Stazić, predsjednik saborskog Povjerenstva koje istražuje MORH-ovu nabavu vojnih kamiona, ali ga još uvijek nije dobio.

Stazić je zbog toga, ali i nedostatka još nekih MORH-ovih dokumenata, već najavio podizanje kaznene prijave protiv ministra obrane Branka Vukelića.

Vezane vijesti

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika