10.04.2009. / 11:11

Autor: Katarina Zorić

Srpsko-slovenski vojni pakt: Srbi na mala vrata ulaze u NATO

Srbija je Sloveniji ponudila i mogućnost školovanja vojnika na beogradskoj vojnoj i vojno-medicinskoj akademiji

Dragan Šutanovac kaže da Srbija ipak nije sretna što na svom teritoriju ima mirovnu operacijuDragan Šutanovac kaže da Srbija ipak nije sretna što na svom teritoriju ima mirovnu operacijuSrbijanska i slovenska vojska ove će godine intenzivirati suradnju na osnovu sporazuma koji je prije dva dana potpisan u Ljubljani. Iako su dvije vojske i do sada dobro surađivale, sporazum je stvorio pravne temelje u okviru kojih će moći konkretnije djelovati.

Tako su već za ovu godinu planirana razmjena iskustava iz područja obrambenog planiranja. Održavat će se sastanci informacijskih i komunikacijskih stručnjaka te stručnjaka za područje zaštite i spašavanja. Slovenska vojska sudjelovat će u aviomitingu u Batajnici, a srbijanski ministar Dragan Šutanovac najavio je da će srbijanske tvrtke sudjelovati na sajmu vojne opreme u Sloveniji, piše Jutarnji list.

Srbija je Sloveniji ponudila i mogućnost školovanja vojnika na beogradskoj vojnoj i vojno-medicinskoj akademiji. Zanimljivo je da srbijanska strana nije imala negativnih stavova prema sudjelovanju slovenskih vojnika u misiji na Kosovu. Čak naprotiv, Šutanovac je slovenskim vojnicima zahvalio na doprinosu u okviru KFOR-a. Međutim, kako je rekao, Srbija ipak nije sretan na “svom teritoriju ima mirovnu operaciju”.

Vojni analitičar Klemen Grošelj kaže da je navjerojatnije riječ o pokušaju Srbije da sporednim putem, na bilateralnoj razini, uspostavi vojnu suradnju s članicama NATO-a koji je u Srbiji vrlo nepopularan zbog bombardiranja 1999. i uloge u srbijanskom gubitku Kosova.

„NATO u Srbiji sada ne stoji najbolje i ondje traže neki izvor informacija, izvor prakse, izvor znanja koji nije tradicionalni član NATO-a, ali ipak jest član. Srbijanska javnost lakše će prihvatiti da se sada surađuje sa Slovenijom nego da se surađuje s NATO-om. To je mekša varijanta hvatanja koraka s razvojem NATO-a i razvojem suvremenih obrambenih sustava“, rekao je Grošelj Jutarnjem listu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika