10.04.2009. / 16:33

Autor: Hina

Jelinčičeva 'Florida': U EU samo Istra i Dalmacija

Uključivanjem Istre i Dalmacije, i Europa i Slovenija riješile bi sve svoje probleme jer bi bilo riješeno pitanje slovensko-hrvatske granice, a druge europske države koje su zainteresirane za trgovinu nekretninama i turizam dobile bi "svoju Floridu", navodi ironično u pismu Barrosu slovenski političar

Zmago JelinčičZmago Jelinčič"Istra i Dalmacija nikad do dolaska komunista nisu bile dio Hrvatske, pa bi ih u Europsku uniju trebalo primiti samostalno", tvrdi slovenski ultranacionalistički čelnik Zmago Jelinčič u pismu koje je njegova stranka uputila predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Kako je u petak objavila slovenska tiskovna agencija STA a prenijeli i drugi slovenski mediji, Jelinčičeva stranka u pismu Barrosu preporučuje da se u EU prime "samo Istra i Dalmacija", dok bi se blokada pristupnih pregovora Zagreba nastavila. Uključivanjem Istre i Dalmacije, i Europa i Slovenija riješile bi sve svoje probleme jer bi bilo riješeno pitanje slovensko-hrvatske granice, a druge europske države koje su zainteresirane za trgovinu nekretninama i turizam dobile bi "svoju Floridu", navodi ironično u pismu Barrosu slovenski političar, aludirajući na izjavu jednog češkog političara da će EU uključivanjem Hrvatske dobiti "svoju Floridu".

Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (SNS) ovih se dana priprema za nastup na izborima za novi Europski parlament budući da na prošlima nije osvojila nijedno mjesto u Strasbourgu, pa su "hrvatske teme" po običaju česte u stranačkim javnim istupima. Jelinčič je tako u četvrtak izjavio da bi slovenski premijer Borut Pahor trebao bojkotirati sastanak s Ivom Sanaderom zbog "euforije" kojom je u Hrvatskoj obilježen ulazak u NATO.

Jelinčičeva stranka oštra je protivnica zapadnog vojno-političkog saveza, osobito zbog njegove intervencije na Kosovu 1999. godine. Intervencija je tada omela Jelinčičeve planove da u Beogradu organizira međunarodnu konferenciju o podjeli Jadranskog mora koje, po njegovu mišljenju, pripada svim državama sljednicama SFRJ iako je njegov najveći dio "prisvojila" Hrvatska.

Jelinčičeva SNS je na posljednjim parlamentarnim izborima u rujnu 2008. osvojila 5,4 posto glasova i ima pet mjesta u parlamentu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika