11.04.2009. / 09:43

Autor: Hina

Amerikanci u akciji spašavanja svog kapetana od somalijskih gusara

"Radi se o dinamičnoj situaciji, postoji gusarski brod-matica, postoje mala plovila u području", rekao je Petraeus

Američki State Department je objavio da je oteti kapetan u noći na petak pokušao bijegAmerički State Department je objavio da je oteti kapetan u noći na petak pokušao bijegAmerička ratna mornarica uputila je na poprište gusarske otmice američkog kapetana Richarda Phillipsa ispred obala Somalije veliki amfibijski brod USS Boxer, objavili su u petak navečer dužnosnici Pentagona, a prenose američke TV mreže.

USS Boxer zastavni je brod međunarodne protugusarske flotile koja štiti pomorske koridore u Adenskom zaljevu i u vodama Roga Afrike od napada somalskih gusara.

Brod podsjeća na mali nosač zrakoplova, s posadom od preko tisuću ljudi, pokretnom bolnicom, te s raketama, 20-ak helikoptera i borbenih zrakoplova.

Dva druga američka ratna broda, razarač USS Bainbridge i fregata USS Halyburton ostaju u blizini čamca za spašavanje u kojem četiri naoružana gusara drže kao taoca Richarda Phillipsa, kapetana kontejnerskog broda Maersk Alabama, čiju je otmicu u srijedu spriječila posada, navodi se u izvješćima o trodnevnoj drami koja se odvija u Indijskom oceanu na oko 200 nautičkih milja jugoistočno od Mogadiša, glavnog grada Somalije.

Bainbridge koristi bespilotne letjelice za nadzor čamca za spašavanje, dok Halyburton ima helikoptere.

ABC News je izvijestio da gusari traže 2.8 milijuna dolara za oslobađanje kapetana Phillipsa, te da s njima pregovaraju časnici s Bainbridgea i stručnjaci FBI-a za talačke krize. CNN u izvješćima navodi da je za otkupninu zatraženo dva milijuna dolara.

Također je izviješteno da gusari s otetim njemačkim kontejnerskim brodom plove prema području u kojem je čamac za spašavanje i američki brodovi, kako bi pružili potporu gusarima koji drže kapetana Phillipsa.

Američki State Department je objavio da je oteti kapetan u noći na petak pokušao bijeg, plivajući prema američkom razaraču, ali su ga gusari uhvatili i vratili u čamac, pri čemu su otvarali vatru.

Čelnik američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM) general David Petraeus izjavio je da su i drugi ratni brodovi upućeni u područje, te da je situacija vrlo osjetljiva.

"Radi se o dinamičnoj situaciji, postoji gusarski brod-matica, postoje mala plovila u području", rekao je Petraeus.

Američke snage nastoje činiti sve kako bi sačuvali život kapetana Phillipsa, kazali su dužnosnici Pentagona.

Vezane vijesti

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Somalijski islamistički pokret Šebab narugao se u subotu na račun nagrade koju je raspisao Washington za njihovo uhićenje, obećavši sa svoje strane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika