11.04.2009. / 21:06

Autor: Hina

Sastanak Vijeća sigurnosti o sjevernokorejskoj raketi

Petnaest članica Vijeća već se okupilo prošle nedjelje, dan nakon ispaljivanja, na hitnom sastanku kada se nisu složili u pogledu teksta, već su odlučile nastaviti pregovore.

Sjeverna Koreja je potvrdila da je u prošlu nedjelju uspješno ispalila satelitSjeverna Koreja je potvrdila da je u prošlu nedjelju uspješno ispalila satelitVijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba se sastati u subotu na konzultacijama o lansiranju sjevernokorejske rakete 5. travnja, navela je tiskovna služba Ujedinjenih naroda.

Petnaest članica Vijeća već se okupilo prošle nedjelje, dan nakon ispaljivanja, na hitnom sastanku kada se nisu složili u pogledu teksta, već su odlučile nastaviti pregovore.

Sjeverna Koreja je potvrdila da je u prošlu nedjelju uspješno ispalila satelit u orbitu, te da uređaj emitira revolucionarne pjesme koje slave tamošnji režim.

Nakon neformalnog sastanku krajem jutra između predstavnika pet stalnih članica Vijeća (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija) te Japana, francuski veleposlanik u UN-u Jean-Maurice Ripert je rekao da je šest zemalja postiglo dogovor o tekstu.

"Napredovali smo jutros, dogovorili smo plan teksta kojeg ćemo podastrijeti partnerima u Vijeću", rekao je.

Objasnio je da se radi o tekstu koji šalje jasnu poruku Sjevernoj Koreji kojim se izražava neslaganje s onim što se dogodilo. Ripert je dodao da će se kasnije sastati s drugim zemljama članicama Vijeća s kojima se nada postizanju brzog dogovora.

Južna Koreja, Japan i američka vojska tvrde da se ne radi o satelitu već o prikrivenom pokušaju lansiranje rakete, što predstavlja kršenje UN-ove rezolucije.

Sjedinjene Države, Europljani i Japan zalažu se da Vijeće sigurnosti oštro osudi sjevernokorejsko lansiranje kojim se krši rezolucija 1718. s čime se Kina i Rusija ne slažu.

Sjeverna Koreja je najavila da će oštro reagirati u slučaju osude Ujedinjenih naroda.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika