14.04.2009. / 13:45

Autor: Hina

Jelavićeva otmica otvorila pitanje zaštite granica u BiH

"Potvrdi li se da je ta osoba (Jelavić) u proteklom razdoblju prešla granicu bit će izvršene potrebne provjere", izjavila je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković

Ante JelavićAnte JelavićOtmica Ante Jelavića i činjenica da je on dva puta uspio neopaženo prijeći granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske dovodi u pitanje učinkovitost Granične policije BiH i njezinu spremnost i sposobnost da zaštiti granice države, upozoravaju u utorak bosanskohecegovački mediji.

Oni su se tako pridružili kritikama na račun Granične policije koje je već iznio ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović najavljujući pokretanje istrage kako bi se utvrdilo kako je i gdje Jelavić prešao granicu i je li u tome bilo propusta graničnih policajaca. Utvrde li se propusti, Sadović je najavio sankcije.

Iz Granične policije BiH priopćeno je tek kako "nemaju nikakvih informacija" o tome da je Jelavić prelazio granicu.

"Potvrdi li se da je ta osoba (Jelavić) u proteklom razdoblju prešla granicu bit će izvršene potrebne provjere", izjavila je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković.

Ravnatelj GP BiH Vinko Dumančić tvrdi kako policija čini sve što može no nitko od nje ne treba očekivati da "pokrije" svaki pedalj granične crte s Hrvatskom duge tisuću i 100 kilometara.

"Na svakog graničnog policajca dolazi po kilometar i pol granice i nemoguće je očekivati da se oni uhvate za ruke i ne dopuste da se granica prijeđe mimo njih", kazao je Dumančić kako ga citira "Dnevni avaz".

Dodao je kako je sasvim moguće da se Jelavića "prošvercalo" u BiH u prtljažniku automobila jer nije realno očekivati da se baš svako vozilo temeljito provjerava.

Granična policija BiH imao nešto manje od 1600 uposlenika i oni osim granične crte nadziru i 89 legalnih graničnih prijelaza.

Po postojećim procjenama, granicu s BiH moguće je ilegalno prijeći na više od stotinu mjesta.

Zbog problema s kontrolom granice zabrinuti su i u Parlamentu BiH.

"Činjenica da se u svakom trenutku može prijeći granicu bez većih problema i to ilegalno trebala bi nas krajnje zabrinuti", izjavio je zamjenik predsjedatelja Odbora za sigurnost i obranu Parlamenta BiH Slobodan Šaraba kako ga citira "Oslobođenje".

Zastupnik u Domu naroda Ivo Miro Jović drži kako granice moraju biti otvorene jer "ovo nije doba hladnog rata" no suglasan je kako se moraju poduzeti mjere kojima će se spriječiti kriminalce u njihovim nakanama.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika