15.04.2009. / 15:50

Autor: Katarina Zorić

Povjerenstvo o kamionima: Miličevićev iskaz HDZ-u nevjerodostojan, oporba ih optužuje da skrivaju istinu

Oporbena manjina pak smatra da je Milićevićev iskaz istinit te da HDZ njegovim omalovažavanjem pokušava sakriti istinu

Hebrang je rekao da je Milićević prekršio svoje ovlastiHebrang je rekao da je Milićević prekršio svoje ovlastiNedavni iskaz generala Joze Milićevića nije vjerodostojan, zaključak je većine u Istražnom povjerenstvu za utvrđivanje činjenica u vezi s nabavom 39 vojnih kamiona za MORH 2004. godine. Vladajući HDZ i HSS u 13 točaka zaključka naveli su zašto odbacuju Milićevićev iskaz o nabavci kamiona.

Kako je istaknuo Andrija Hebrang, Milićević je obavljajući nadzor prekršio svoje ovlasti jer nije smio nadzirati rad ministra. "To je pokušao opravdati govoreći da radi prema godišnjem planu nadzora glavnog inspektorata", rekao je Hebrang. Taj isti godišnji plan, kaže Hebrang, tadašnji ministar nije potpisao što znači da je general radio bez ovlaštenja.

Oporbena manjina pak smatra da je Milićevićev iskaz istinit te da HDZ njegovim omalovažavanjem pokušava sakriti istinu. Uime oporbene manjine, Nenad Stazić je u povjerenstvu ustvrdio kako nije Milićevićev problem to što ministar nije potpisao godišnji plan. "Kada nam jednom bivši ministar dođe ovamo, njega moramo pitati zašto godišnji plan glavnog inspektorata nije potpisa, odnosno zašto nije obavio svoju dužnost", napomenuo je Stazić.

Oporba vladajućima zamjera i to što osporavaju Miličevićev iskaz u kojem on tvrdi da je dano 14,8 milijuna kuna više od potrebnog za nabavku kamiona jer je donesen na temelju nepotpune dokumentacije. Navode i kako je riječ o političkom, a ne financijskom stručnom izvješću.

Povjerenstvo je od državne revizije zatražilo i cjelovito izvješće o radu MORH-a, a kao svjedoke će pozvati i Šimu Krasić te revizore koji su radili reviziju. Podsjetimo, Državni ured za reviziju danas je objavio kako je Saboru dostavljeno skraćeno izvješće jer se to i do sada tako radilo. Napomenuto je kako su u izvšćeu navedeni svi važni podaci o slučaju te nalaz i mišljenje u cijelosti.

Zbog curenja informacija o radu povjerenstva, donesen je zaključak prema kojemu se zabranjuje davanja izjava, ali i eventualno komentiranje rada povjerenstva na internetu odnosno blogovima ili socijalnim mrežama.

Povjerenstvo je na svojoj današnjoj sjednici najavilo da će kao svjedoke pozvati glavnog ravnatelja policije Vladimira Fabera te glavnog načelnika Oružanih snaga generala Josipa Lucića. Faber bi trebao izvijestiti članove Povjerenstva o tijeku istrage oko nabavke vojnih kamiona te odgovornosti Berislava Rončevića. Lucić će pak svjedočiti koja su se točno vozila morala nabaviti za potrebe MORH-a.

Vezane vijesti

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Hebrang, Jandroković i Čobanković: Suđenje neće utjecati na izbore

Članovi predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, Gordan Jandroković i Petar Čobanković danas su prije sjednice Predsjedništva stranke ocijenili da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika