16.04.2009. / 15:20

Autor: Martina Čizmić, Katarina Zorić

Ministar turizma konačno progovorio: 'Lukavi' Bajs ostavkom testirao Sanadera

Bajs se prilikom predstavljanja akcijskih mjera za spas turizma navodno naljutio na Sanadera jer je odbacio njegove dvije najjače mjere - smanjenje PDV-a i izdvajanje 70 milijuna kuna za turoperatore

Premijer Ivo Sanader i potpredsjednica vlade Jadranka Kosor; Foto: Igor ŠobanPremijer Ivo Sanader i potpredsjednica vlade Jadranka Kosor; Foto: Igor Šoban

Ministar turizma Damir Bajs, napokon je nakon sjednice Vlade progovorio o razlozima za njegovom ostavkom, koju je prije nekoliko dana pismeno uručio Vladi. Istaknuo je kako njegova odluka o davanju mandata na raspolaganje nema veze stranačkim aktivnostima HSS-a. HSS čvrsto stoji uz vladu, a to on kao potpredsjednik te stranke može potvrditi.

"Osjetio sam potrebu da provjerim svoju poziciju kod premijera. Premijer je odbio moju ponudu i ja sam prihvatio njegovu odluku", rekao je Bajs i zahvalio Sanaderu na ukzanom povjerenju prilikom imenovanja za ministra i ponovno u ovom slučaju.

Ministar Bajs nije htio odgovarati na novinarska pitanja o tome da je razlog za davanjem ostavke potencijalni neuspjeh predstojeće turističke sezone. U vladi su istaknuli kako, ukoliko sezona podbaci, odgovornost za to pada na leđa svih, a ukoliko sezone bude dobra, ministar Bajs si može pripisati sve zasluge.

"Kao što vidite, na sjednici Vlade je i ministar Bajs, koji je proteklih dana razmišljao o odlasku. Bajs ostaje u Vladi," rekao je na samom početku vladinog zasjedanja Sanader, demantirajući tako da će uoči ključne sezone izvršna vlast prijevremeno morati mijenjati ministra resora koji je iznimno važan za ukupni državni financijski saldo u trenutku financijske krize.

"Damir Bajs ostaje ministar turizma", kazao je i šef HSS-a Josip Friščić. Naglasio je kako Bajsov rad nikada nije bio upitan ni za njega, ali ni za premijera Ivu Sanadera.

Friščić je tom izjavom donekle otklonio sumnje o kojima se danima nagađalo u medijima. Podsjetimo, Nacional je prvi objavio informaciju prema kojoj je ministar turizma Damir Bajs ponudio svoju ostavku, a koju je premijer Sanader ignorirao.

Foto: Igor ŠobanFoto: Igor ŠobanBajsa se prilikom predstavljanja akcijskih mjera za spas turizma navodno naljutio na Sanadera jer je odbacio njegove dvije najjače mjere - smanjenje PDV-a i izdvajanje 70 milijuna kuna za turoperatore. Bajs je u afektu ponudio ostavku. Iako nitko nije želio potvrditi da je Bajs podnio ostavku, također je nitko nije želio ni opovrgnuti.

Sanader i Friščić neizravno su potvrdili da je na spornoj sjednici Vlade bilo prepirke, sam Bajs o cijelome slučaju do danas nije rekao ni riječi.

Nakon što je sjednica Vlade okončana, umalo bivši ministar turizma održao je kratki briefing sa premijerom Ivom Sanaderom i ministrom financija Ivanom Šukerom.

Iako na sjednici Vlade nije bilo ni riječi o ostavci ministra Bajsa, iz pouzdanih izvora saznajemo da je Bajs dao svoj mandat na raspolaganje premijeru jer je želio proispitati svoj položaj zbog velikog pritiska javnosti oko donošenja Akcijskog plana za turizam. Istaknuli su nam da je premijer otklonio takve Bajsove strahove nakon što je Ekonomsko vijeće prihvatilo njegov plan. Potvrdili su nam da razlog za Bajsovu ostavku nije bio PDV, odnosno prijedlog da se smanji PDV u turizmu, niti navodnih 70 milijuna kuna za turoperatore. O smanjenju PDV-a navodno će se razgovarati sljedeće godine u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

Također u Vladi su rekli kako će donijeti sve potrebne odluke kojima će se ispuniti mjere iz Bajsovog akcijskog plana, a hotelijerima će uputiti preporuku da smanje cijene kako bi bili konkurentniji na svjetskom tržištu.

Nagađanja da je ministar Bajs ponudio svoj mandat na raspolaganje kako bi preduhitrio eventualnu smjenu ukolilko turistička sezona podbaci, rekao nam je izvor u Vladi, nisu točna. Bajs je za svoj rad na Akcijskom planu dobio potporu članova Vlade i samog premijera. No, isto tako, rečeno nam je da ukoliko turistička sezona podbaci, to je odgovornost cijele Vlade, ali ako bude uspješna, ministar Bajs si može pripisati sve zasluge.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika