17.04.2009. / 15:33

Autor: Nacionalova redakcija

Ubijeni atentator na Moralesa: Chico 1991. pristupio ZNG-u kad je vidio ratne strahote u Hrvatskoj

Osim njega, ubijeni su i Michael Martin Dwyer iz Irske te Árpád Magyarosi iz Mađarske, a uhićeni su Elod Toazo iz Mađarske i Mario F. Tadic iz Bolivije. Potonji atentator također je sudjelovao u ratu u Hrvatskoj, a prema navodima zapadnih medija, on ima bolivijsko državljanstvo

Eduardo Rózsa Flores poznat pod imenom ChicoEduardo Rózsa Flores poznat pod imenom Chico

Bolivijski predsjednik Evo Morales izjavio je u četvrtak da ga je skupina stranih plaćenika pokušala ubiti u Boliviji, dok su iz njegovog ureda objavili kako je među njima bilo i Hrvata, javila je agencija France Presse.

Evo Morales za vrijeme štrajka glađu, koji je započeo tražeći veće ustavne promjene za poboljšanu situaciju autohtonog stanovništva i sebe u izvršnoj vlasti; Foto: ReutersEvo Morales za vrijeme štrajka glađu, koji je započeo tražeći veće ustavne promjene za poboljšanu situaciju autohtonog stanovništva i sebe u izvršnoj vlasti; Foto: Reuters"Pokušali su atentat na dopredsjednika i na Eva Moralesa. To su strani plaćenici, među njima očito nema Bolivijaca", rekao je Morales koji sudjeluje na skupu čelnika ljevice u Cumani, na istoku Venezuele.

"Obaviješten sam da su pripremali napad i dao sam nalog za njihovo uhićenje", dodao je, kazavši da skupina raspolaže "usavršenim oružjem".

Bolivijska policija je u četvrtak ujutro izvijestila da je ustrijelila trojicu i uhitila dvojicu terorista u napadu na hotel u Santa Cruzu, gospodarskoj prijestolnici na istoku te andske zemlje.

Načelnik policije Hugo Escobar izjavio je da su u pucnjavi u Santa Cruzu ubijena trojica Mađara, a potpredsjednik Garcija kazao je u službenom priopćenju objavio da je skupina koja je organizirala atentat sačinjevala Hrvate, Irce i bolivijske ekstremne desničare.

Policajci stoje pokraj tijela jednog od ubijenih atentatora; foto: ReutersPolicajci stoje pokraj tijela jednog od ubijenih atentatora; foto: ReutersMeđu ubijenim atentatorima je i Eduardo Rózsa Flores poznat pod imenom Chico, koji je inače u hrvatskoj javnosti poznat kao vojnik koji je sudjelovao u Domovinskom ratu. To je još nepotvrđeno. Policija je objavila kako je Flores iz Bolivije te da je imao 49 godina.

Osim njega, ubijeni su i Michael Martin Dwyer iz Irske te Árpád Magyarosi iz Mađarske, a uhićeni su Elod Toazo iz Mađarske i Mario F. Tadic iz Bolivije. Potonji atentator također je sudjelovao u ratu u Hrvatskoj, a prema navodima zapadnih medija, on ima bolivijsko državljanstvo.

"Razjasnit ćemo tko ih je doveo iz Irske i Hrvatske u santa Cruz, tko im je platio karte i smjestio ih, tko im je davao podatke o kretanju dužnosnika, odakle im C4 te koji su ideološki motivi ovih osoba, bliskih ekstremnoj desnici", rekao je Linera.

Kako su objavili istražitelji, a prenio AFP, skupina je umiješana u napad eksplozivom u srijedu u Santa Cruzu, pred kućom kardinala Julija Terrazasa, poglavara Katoličke crkve u Boliviji. Tereti ih se i da su sudjelovali u napadu na na ministra Saúla Ávalosa.

Bolivijski predsjednik, koji kardinalu predbacuje da je u službi oporbe, optužio je desnicu da stoji iza tog atentata kako bi to iskoristila i bacila ljagu na njegove pristaše.

Događaj se zbio nakon završetka političke krize u Boliviji, tijekom koje je Morales pet dana štrajkao glađu kako bi natjerao parlament da glasuje za izborni zakon koji će omogućiti veći broj mjesta za autohtono stanovništvo među kojim Morales uživa snažnu potporu.

Chico od Glavaša '91 tražio da se priključi Hrvatskoj vojsci

Eduardo Rózsa Flores poznat pod imenom Chico, za vrijeme Domovinskog rataEduardo Rózsa Flores poznat pod imenom Chico, za vrijeme Domovinskog rata

Jorge Eduardo Rozse Flores, zvani Chico, kao zapovjednik Internacionalnog voda u Osijeku, bio je vrlo blizak s Branimirom Glavašem i često se mogao vidjeti u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu, u Županijskoj ulici, u središtu Osijeka, gdje je bio Glavašev ratni štab, piše Jutarnji list.

Chico je u Hrvatsku došao u ljeto 1991. godine, odnosno početkom rata. Predstavljao se kao novinar koji radi za španjolske medije, a svoj kasniji vojnički angažman pojašnjavao je time da je napustio novinarstvo i priključio se hrvatskim oružanim snagama zgrožen brutalnim ratom JNA i srpskih pobunjenika protiv Hrvatske. Flores je tu scenu filmski ovjekovječio ulaskom u Glavašev ratni ured u kojem izražava svoju želju da se priključi Zboru narodne garde i svečano uzima oružje. Naime, prema njegovu scenariju kasnije je snimljen film Chico čije je snimanje pomoglo i hrvatsko Ministarstvo obrane.

Flores je zapovijedao jedinicom koja je bila smještena na osječkom strelištu Pampas, a kasnije sudjelovala i u obrani sela Laslovo, nadomak Osijeka. Ta je vojna postrojba bila sastavljena od stranaca i Hrvata rođenih i odraslih u SAD-u, Australiji i Južnoj Americi. Poznato je da su Floresovi vojnici, odjeveni u crne uniforme, sudjelovali u miniranju srpskih kuća u Čepinu, prigradskom naselju Osijeka, kao i u samom Osijeku te drugim okolnim mjestima.

Uz djelovanje toga voda vežu se i dva nikad razjašnjena ubojstva - švicarskog novinara Christiana Wuertemberga i britanskog Paula Janksa. O pogibiji Paula Janksa novinar Observera John Sweeny snimio je dokumetarni film “Dying for the Truth”, u produkciji britanskog Channela 4, u kojem je za smrt dvojice novinara optužio Floresa.

Nakon rata u Hrvatskoj Chico je napustio Osijek te je živio u glavnom gradu Mađarske. Dobio je i hrvatsko državljanstvo. Prema nekim saznanjima, Chico se u Osijek vraćao još dva puta - kada je prije nekoliko godina promovirana njegova zbirka poezije te kada je snimao film Chico.

Vezane vijesti

U bolivijskim gradovima zabranili promet motornim vozilima

U bolivijskim gradovima zabranili promet motornim vozilima

U devet bolivijskih gradova bio je zabranjen promet svim motornim vozilima i javnom prijevozu jer se u državi održavao prvi 'Nacionalni dan pješaka',… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika