04.01.2011. / 14:52

Autor: Nacional.hr

Wikileaks: Morales je želio tužiti Hrvatsku zbog pokušaja atentata na njega

"To je ono što želim učiniti, ali ja nisam odvjetnik. Kako mogu braniti ljude koji su ovamo došli napasti predsjednika? To je veoma problematično. Mogao bi pomisliti da su one (vlade) poslale te ljude kako bi me napali, kako bi napali demokraciju", rekao je Morales

Evo MoralesEvo MoralesWikileaks nastavlja objavljivati američke diplomatske depeše. Posljednji u nizu bave se diplomatskom prepiskom između Washingtona i američke ambasade u La Pazu, Boliviji, a vezani su uz pokušaj atentata na bolivijskog predsjednika Moralesa.

Američki diplomat ističe kako je predsjednik Evo Morales odbio zahtjeve Mađarske, Irske i Hrvatske vlade da se provede temeljita istraga o smrtima njihovih građana koji su bili umiješani u pokušaj atentata. Podsjetimo, jedan od navodnih organizatora je bio i Bolivijac s mađarskim i hrvatskim državljanstvom Eduardo Rozsa Flores Chico. Bolivijski istražitelji ističu kako je upravo Flores organizator pokušaja atentata na Moralesa, ali se vjeruje i da je umješan u ubojstvo novinara u Hrvatskoj (iako se ne navodi kojeg). U navodnom razbijanju skupine međunarodnih plaćenika i terorista, u travnju 2009. ubijeni su Eduardo Rosza Flores, Irac Martin Dwyaer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su Bolivijac hrvatskih korijena Mario Francisco Tadic i Mađar Elod Toaso. Morales je vladama odgovorio kako one nemaju nikakva prava tražiti objašnjenja.

U depešu se dalje navodi bolivijski pogled na strukturu "ćelije" čiji su članovi planirali ubojstvo. Zanimljivo je da je bolivijska vlada zatražila pomoć od SAD-a kako bi identificirali sve sumnjive osobe koje su navodno bile povezane s tom ćelijom.

Ono što je posebno zanimljivo je Moralesova izjava tijekom konferencije za novinare u travnju 2009. kada je rekao kako je "veoma blizu toga da tuži države čiji su ga građani napali. To je ono što želim učiniti, ali ja nisam odvjetnik. Kako mogu braniti ljude koji su ovamo došli napasti predsjednika? To je veoma problematično. Mogao bi pomisliti da su one (vlade) poslale te ljude kako bi me napali, kako bi napali demokraciju".

Američki diplomat na kraju depeše iznosi svoj komentar u kojem ističe kako je veoma teško potvrditi navode o ciljevima "terorističke ćelije" koje bolivijska vlada ističe. Također, iskazuje svoju zabrinutost Moralesovim insinuiranjem kako je američka ambasada u Boliviji ili SAD općenito podržavao "terorističke napade" Roszove skupine, koja se borila za odvajanje Santa Cruza od Bolivije.

Vezane vijesti

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange od utorka će voditi vlastitu televizijsku emisiju na mreži Russia today, ali popis gostiju još je tajan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika