23.04.2009. / 09:03

Autor: Hina

Obama objavio novu energetsku inicijativu: Smanjit ćemo ovisnost o stranoj nafti

Nasuprot procjenama nekih kritičara, SAD ne treba birati između zaštite okoliša i gospodarskog rasta, rekao je Obama

Obama smatra de će novi energetski izvori biti potrebni zbog rješavanja problema klimatskih promjena i jačanja gospodarstvaObama smatra de će novi energetski izvori biti potrebni zbog rješavanja problema klimatskih promjena i jačanja gospodarstvaAmerički predsjednik Barack Obama u srijedu je obilježio Dan planete Zemlje u Newtonu, u saveznoj državi Iowa, objavljujući novu inicijativu za proizvodnju energije iz vjetra i morskih struja.

Objavljujući tu inicijativu, Obama je ponovio obećanje da će potaknuti donošenje sveobuhvatnog energetskog programa za poticanje alternativnih izvora energije, smanjenje ovisnosti o stranoj nafti, borbu protiv klimatskih promjena i stvaranje novih "zelenih" poslova.

"Vjetar može osigurati 20 posto električne energije za SAD do 2030. godine i otvaranje 250.000 radnih mjesta", rekao je Obama tijekom posjeta tvornici vjetroelektrana u Newtonu, za koju je kazao da je početak nove ere u iskorištavanju energije.

Nasuprot procjenama nekih kritičara, SAD ne treba birati između zaštite okoliša i gospodarskog rasta, rekao je Obama.

Ističući kako nema jednostavnog rješenja za gospodarske potrebe zemlje, Obama je kazao kako je potreban niz različitih energetskih izvora da se smanji ovisnost o fosilnim gorivima. SAD će zbog toga morati kratkoročno povećati domaću proizvodnju nafte i plina prije nego se u cijelosti prebaci na alternetivne izvore.

Dugoročno, novi izvori energije bit će potrebni radi rješavanja problema klimatskih promjena i jačanja gospodarstva, rekao je Obama.

Potpredsjednik Joe Biden u srijedu je objavio da će 300 milijuna dolara iz vladinog paketa gospodarskih poticaja biti dano državnim i lokalnim vlastima kako bi se povećao broj ekološki čistih vozila u gradskim voznim parkovima diljem SAD-a, u okviru Programa vozila s alternativnim pogonima i naprednom tehnologijom za čiste gradove.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika