23.04.2009. / 13:13

Autor: Hina

Dodik: Ustavni poredak BiH ugrožava jedino Ured visokog predstavnika

Dodik je ocijenio kako OHR zapravo predstavlja lobističku skupinu osoba zainteresiranih da BiH dugotrajno ostane nestabilno područje, no nije objasnio zašto bi to netko želio

Dodik je kazao kako se stanje u BiH, sve dok je u njoj OHR, može opisati kao "uzurpacija i okupacija" Dodik je kazao kako se stanje u BiH, sve dok je u njoj OHR, može opisati kao "uzurpacija i okupacija" Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik u četvrtak je optužio Ured visokog predstavnika (OHR) da predstavlja "jedinu prijetnju" stabilnosti Bosne i Hercegovine te se ponovo usprotivio bilo kakvoj mogućnosti da država BiH dobije dodatne ovlasti koje bi na nju prenijeli entiteti.

"Jedino OHR ugrožava ustavni poredak BiH", kazao je Dodik u govoru što ga je održao na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravljalo o stanju u BiH.

Dodik je ocijenio kako OHR zapravo predstavlja lobističku skupinu osoba zainteresiranih da BiH dugotrajno ostane nestabilno područje, no nije objasnio zašto bi to netko želio.

Kazao je kako je svaki novi visoki predstavnik zapravo izmanipuliran od skupine birokrata koji vode OHR i koji, po njegovoj ocjeni, nemaju ni demokratski ni međunarodno pravni legitimitet.

Dodik je kazao kako se stanje u BiH, sve dok je u njoj OHR, može opisati kao "uzurpacija i okupacija" koja se provodi kroz različita tumačenja Daytonskog sporazuma i "krivotvorenje" njegova sadržaja.

Rezultat takva ponašanja je, kako tvrdi Dodik, protupravni prijenos ovlasti s entiteta na državu BiH, koji je od 1996. godine proveden u 68 slučajeva pri čemu su vlasti RS dale suglasnost tek na tri takva prijenosa.

Dodik je kazao kako krajnji cilj njegove vlasti ostaje očuvanje ustroja BiH kakav je predviđen Daytonskim sporazumom.

"Daytonski sporazum nije nikakva privremena kategorija već jasno definiran plan za BiH", istaknuo je Dodik pozvavši parlament RS da se odlučno suprotstavi svakom pokušaju drastičnog mijenjanja sadržaja tog dokumenta.

Kazao je kako su promjene ustava moguće no samo kroz amandmansko djelovanje i jedino pod uvjetom da se o tome postigne unutarnji dogovor u BiH "bez sudjelovanja stranaca".

"Nećemo dopustiti da RS ostane prazna ljuštura", kazao je Dodik.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika