23.04.2009. / 13:36

Autor: Katarina Zorić

Sanader: Ako su Slovenci otkazali sastanak zbog daljnje blokade, onda je to nedemokratski

Sanader je istaknuo i kako će od Europe tražiti da se što prije otvori poglavlje 23 o pravosuđu, jer je Hrvatska, kako je rekao, i tu ispunila dosta načela

Sanader je najavio sastanak sa šefovima svih parlamentarnih stranakaSanader je najavio sastanak sa šefovima svih parlamentarnih stranakaPremijer Ivo Sanader komentirao je danas otkazivanje njegova sastanka sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koje se dogodilo na inicijativu Slovenije. "To je autonomna odluka i Slovenija ima na to pravo, ali ako se time ide na daljnju blokadu Hrvatske, to je nedemokratski i neeuropski i nastavit ćemo ulagati sve napore da se pregovori nastave", rekao je Sanader na početku sjednice Vlade.

Najavio je kako će biti pozvani predsjednici parlamentarnih stranaka kako bi im se objasnio novi Rehnov prijedlog. "Dobro ćemo razmotriti prijedlog s europske razine i pozdravljamo uključivanje trojke, te držimo da u ovom trenutku nije dobro što se sastanak premijera neće održati", rekao je premijer.

Sanader je istaknuo i kako će od Europe tražiti da se što prije otvori poglavlje 23 o pravosuđu, jer je Hrvatska, kako je rekao, i tu ispunila dosta načela. Smatra da Europa ne može i ne smije čekati zato što nema pravo na taj luksuz, "jer je riječ o Hrvatskoj koja je otišla najdalje u pristupanju euroatlantskim integracijama". "Ostalo je dosta zakona i bez obzira na blokadu pregovora, i baš zato tražim od svih ministara da se naš dio posla i naša zadaća obavi na vrijeme. Budući da će Sabor zasjedati tek nakon izbora, do tada trebamo većinu ovih zakona poslati da bismo, dođe li do deblokade na međuvladinoj konferenciji u lipnju, mogli otvoriti ostatak poglavlja, te zatvoriti preostalo", rekao je Sanader.

Ponovio je da se pregovori moraju odvojiti od graničnih pitanja s kojima je i Slovenija ušla u Europsku uniju, a Slovencima je poručio da moraju respektirati to što u Europi nema dvostrukih kriterija.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika